Egyedi fűszerkeverék, amelyet a világszerte kedvelt „Flavour of the Year” chili, az ají amarillo ihletett. Édes, csípős, füstölt és citrusos jegyekkel teli keverék, amely kiválóan illik sültekhez, zöldségekhez és mártogatósokhoz.
Fedezd fel az ají amarillo chili karakteres világát ezzel az egyedi összeállítású fűszerkeverékkel, amely a nemzetközi fűszertematikában „Flavour of the Year” címet viselő chili fajtán alapszik. Ez a keverék a perui konyha egyik alapjának tekintett ají amarillo chili komplex, gyümölcsös, enyhén füstölt karakterét kombinálja fokhagymával, hagymaporral, kurkumával és egzotikus savasságot adó mangóporral és citromsavval.
A só, paradicsompor és petrezselyem élő, kerek ízvilágot teremt, míg a Demerara nádcukor finoman egyensúlyozza a fűszeres és sós jegyeket. Egy csipet füst aroma és kapszaicin kivonat teszi teljessé az élményt: ez a keverék nemcsak intenzív, de rendkívül sokoldalú is.
⸻
Felhasználási javaslat:
• Szórd grillre kerülő csirke, hal vagy sertéshús pácába.
• Hintsd sült zöldségekre, burgonyakockákra vagy kukoricára.
• Használd ízesítőként ragukhoz, rizses ételekhez vagy tésztafélékhez.
• Keverd el joghurttal vagy majonézzel pikáns mártogatósnak.
⸻
Érdekesség:
Az ají amarillo chili Dél-Amerika egyik legrégebben termesztett fajtája, amelyet már az inkák is használtak főzéshez. Neve spanyolul „sárga chilit” jelent, habár gyakran narancssárgára érik. Az utóbbi években nemzetközi gasztronómiai trend lett, és 2024-ben, valmint 2025-ben is hivatalosan elnyerte a „Flavour of the Year” címet, köszönhetően komplex ízének és kulináris sokoldalúságának.
Származási hely | Magyarország |
---|---|
Terfogat 2 | 0 |
Minőségét megőrzi | 2027. ápr. 14. |
Latin Name | Capsicum baccatum |
Összetevők | Fokhagymapor, tengeri só, vöröshagymapor, ají amarillo chili por, Demerara nádcukor, szárított petrezselyem, paprika, kurkuma, paradicsompor, mangópor (amchur), citromsav, füst aroma, kapszaicin kivonat |