Egy tömzsi, széles formájú chilifajta, nyersen Poblano a neve, szárítva pedig Ancho. Nem túl erős, éretten 5-15 cm hosszú, vastag falú, mélyvörös színű paprika. Eredeti hazájában, Mexikóban széles körben használják mind nyers, mind szárított formában. Illata visszafogott, aromái a csokoládéra, az aszalt szilvára, az erdei gyümölcsökre és az édesgyökérre emlékeztetnek. Segít testünknek a zsír lebontásában, ezért egy kis fogyasztó hatása is van.
Felhasználási javaslat: felhasználás előtt töröljük meg a chilit, a szárát és a magjait távolítsuk el. Pirítsuk meg szárazon egy serpenyőben, kezdjük ezzel a főzést, sütést. Amikor érezzük az aromák felszabadulását, tegyük forró vízbe 15 percre, majd a megpuhult chilit turmixoljuk össze. Az eredmény egy sokoldalúan felhasználható chilipüré. Tegyük ételbe, főtt/sült/grillezett húsok mellé mártogató szósznak. Felhasználható még áztatás nélkül is, de ekkor érdemes vékony csíkokra vágva használni.
Scoville skála értéke: 1-2.000
Érdekesség, jó tudni: A csípősségét a paprikáknak a Scoville Skálán határozzák meg. 0-tól egészen 16 millióig, a kápia paprika 0 a skálán, és a tiszta capsaicin pedig a maximum, a magyar hegyes erős paprika 500-1.500 a Scoville Skálán.
Származási hely | Mexikó |
---|---|
Minőségét megőrzi | 2026. márc. 30. |
Összetevők | Poblano/Ancho chili |