Az indiai hagymapótló, határozott, sokak által kellemetlennek vélt szagú, az ételekben kellemes fokhagymás-hagymás ízt varázsol az ételbe. Természetes ízfokozónak is tartják, de emellett számos jótékony hatását is feljegyezték. Csökkenti a feszültséget, a puffadást a gyomrunkban. Diétázáskor is használatos, mert zsírégető tulajdonsága van.
Felhasználási javaslat: főzelékekben, mint a lencse, sárgaborsó, de halételekbe is ajánlják, sőt savanyúságokba is. Kis mennyiségekben ajánlott használni.
Az indiai hagymapótló, határozott, sokak által kellemetlennek vélt szagú, az ételekben kellemes fokhagymás-hagymás ízt varázsol az ételbe. Természetes ízfokozónak is tartják, de emellett számos jótékony hatását is feljegyezték. Csökkenti a feszültséget, a puffadást a gyomrunkban. Diétázáskor is használatos, mert zsírégető tulajdonsága van.
Az asafoetida, más néven "szelídtehén gummya", egy növényi eredetű fűszer, a növény gumója a Ferula asafoetida nevű növény gyökeréből nyert gyanta, amelynek erős, különleges szaga van, és ízesítőként kerül felhasználásra.
Megjelenés: Az asafoetida egy sárgásbarna színű gyanta, amelyet általában darabokban vagy guminák formájában találnak.
Szag: Az asafoetida híresen erős és átható szagáról ismert. A nyers formában lévő asafoetida jellegzetes és elég kellemetlen szagot áraszt, de a főzés során enyhül, és jellegzetes ízét adja az ételeknek.
Jellemzők:
Emésztést elősegítő: Az asafoetida hagyományosan emésztést segítő tulajdonságokkal rendelkezik, és sok kultúrában használják nehéz, puffadást okozó ételek feldolgozásának elősegítésére.
Gyógyászati tulajdonságok: Az asafoetidát hagyományosan orvosi célokra is használják, például emésztési problémák és légzőszervi megbetegedések kezelésére.
Gyakran vegetáriánus és vegán ételekben is felhasználják a húsos íz imitálására.
Az asafoetida étrendi előnyei közé tartozhat a gázok és puffadás csökkentése, valamint az emésztési folyamat javítása.
Felhasználási javaslat: főzelékekben, mint a lencse, sárgaborsó, de halételekbe is ajánlják, sőt savanyúságokba is. Kis mennyiségekben ajánlott használni. Használhatjuk még:
Az asafoetida a húsok, hüvelyesek, zöldségek és rizsfélék ízesítésére is használható.
Általában olajban pirítják vagy forró ghee-ben (klárt vajban) oldják fel, mielőtt hozzáadják az ételhez.
Fontos megjegyezni, hogy az asafoetida erős ízű fűszer, ezért érdemes óvatosan használni, és a receptben szereplő mennyiségeket igény szerint módosítani. Ha azonban szereted az ízét, akkor ez egy nagyszerű módja lehet, hogy új ízeket vigyél az ételeidbe!
Származási hely | India |
---|---|
Töltő súly | 50 g |
Minőségét megőrzi | 2025. júl. 31. |
Összetevők | rizsliszt, gumi arabica, asafoetida 7%, kurkuma. Olyan üzemben készült, ahol búzalisztet is feldolgoznak. |