A Balkán (bolgár, albán, makedón) konyhában hasonlóak az étkezési szokások, főleg húsételek vonatkozásában. A sok évszázados török uralom még mélyebb hatással volt az itteni fűszerezési szokásokra, mint nálunk Magyarországon. Legnépszerűbb a bárány és a birka, ezek húsát grillezik, sütik, főzik, de darálva is sokféle ételt készítenek belőle. Gyakori még a húsgombóc, levesekbe főzve, vagy sütve. Fűszerezésként a húsé- telekhez paprikát, vöröshagymát, fokhagymát, zellert, petrezsely met, feketeborsot, citromot (levet és héját), köményt használnak.
Felhasználási javaslat: Sült-, grillezett-, rostonsült marha-, bárány-, sertéshúsok ízesítésére, húsgombócok, fasírtok fűszerezésére. A bolgár rizses, paradicsomos, krumplis bárányhúsos „djuvecsok”, a húspogácsa „kjufte”, és a muszakák ízesítésére, az eredeti balkán íz világ előidézésére.
Tartósítószert, adalékanyagot, színezéket nem tartalmaz!
Származási hely | Magyarország |
---|---|
Minőségét megőrzi | 2025. okt. 17. |
Összetevők | paprika, vöröshagyma, fokhagyma, zellerlevél, petrezselyem, bors, só, |