Főzéskor négy-öt pohár vizet öntünk a wokunkba, vagy egy olyan lábasba, aminek az átmérője megegyezik a gőzölőével, felforraljuk, s a bambuszgőzölőt úgy tesszük bele/rá, hogy ne érjen vízhez. Ezután már csak állandó forrásban kell tartani a gőzölgő vizet, és ne emelgessük a fedőt. A legtöbb ételnek tíz-tizenöt perc bőven elegendő. Gombócok gőzölésénél olajjal kenjük be a bambuszrácsot, hogy ne ragadjon hozzá a tészta. Használhatunk megnedvesített ruhát is olajozás helyett. Gőzölhetünk húsételeket saláta- vagy spenótleveleken, melyek átveszik a kiolvadó zsírt, és szintén nagyon ízletesek. A beirdalt-fűszerezett halat beolajozott hőálló tálon gőzöljük, majd levével együtt tálaljuk. A bambuszgőzölő újramelegítésére is kiváló, mert a nedves gőz ízletesebbé varázsolja az ételeket, mint a mikrohullám. A nedves, mindent átható gőzben főtt ételek magasabb tápértékkel bírnak, gazdagabbak természetes ízekben és jóval könnyebben emészthetők. A bambuszgőzölőt soha nem szabad mosószerrel mosogatni, mert a bambusz átveszi az ízét, kizárólag forró vízzel szabad leöblögetni.
forrás: Terebess
Származási hely | Kína |
---|