A klasszikus angolszász Apple Pie

A klasszikus angolszász Apple Pie

Nálunk ez a fantasztikus desszert már húsz éve van az étlapon, azóta, mióta megajándékozott egy hozzánk látogató, nagyon kedves külföldi barátunk, egy gyönyörű páj sütőformával. Recept is járt hozzá, és az annyira bevált, hogy semmit sem változtattunk rajta. Ez egy igazi családi összefogással készülő édesség, a gyerek az almát pucolja, szeleteli, az anya gyúr, nekem a diótörés és a szószfőzés jutott. Egy kellemes napos, őszi vasárnapi délután, felemelő élmény a családdal, barátokkal eltöltött idő egy szelet apple pie és egy csésze kávé mellett.

Hozzávalók:

Apple pie:

3 dl finomliszt

125 g vaj

3 evőkanál cukor

2 evőkanál víz

1 maréknyi tört, durvára vagdosott dió

3-4 db alma, tetszőleges fajta

3 teáskanál méz

Fahéjas keverék:

1/2 dl zsemlemorzsa

1/2 dl cukor

1 teáskanál őrölt fahéj

Vanília sodó:

1 Bourbon vanília rúd, kettévágva, kikaparva

3 tojás sárgája

2 evőkanál cukor

2 evőkanál kukoricakeményítő

800 ml tej

Elkészítés:

  • A lisztet össze kell morzsolni a vajjal és a cukorral, majd jól meggyúrni egyenletesre. Nyújtófával fél centis vastagságúra nyújtsd, majd a nyújtófa segítségével helyezd a páj formába. Vágd körbe a felesleget, mert ezt összemorzsolva a végén a páj tetejére kell majd szórni.
  • Szórd meg durvára vágott dióval az alját, szórj bele zsemlemorzsa, cukor és fahéj keverékből egy egyenletes réteget. Rakd körbe vékonyra vágott almaszeletekkel. Szórj rá diót, a fahéjas keveréket és csurgass rá két teáskanál mézet. Ismételd meg ugyanezt mégegy rétegben, tehát alma, dió, fahéjas keverék és méz. A tetejére már csak a fahéjas keveréket szórjuk, mert a dió megégne, viszont mézet ide is csurgatunk, majd legvégül a maradék tésztából morzsolt réteget szórunk rá.
  • Süsd 200 fokon 30 percig a sütő közepén.
  • Amíg a páj sül, készítsd el a vanília szószt. Egy kisebb lábasban keverd össze a cukrot, a tojássárgáját, a kukoricalisztet és a kikapart vanília magjait és magát a rudat is. Önstd fel tejjel, és lassú tűzön, állandó keverés mellett forrald fel. Felforr és besűrűsödik, kész. Akkor a legfinomabb, ha lehűtöd a szószt, de a pájt forrón tálalod alatta.

Jó étvágyat!