Ritkán használom a legjobb jelzőt, de ha kell, akkor nincs más kifejezés: ez eddig a legjobb Forralt Bor recept, amit kóstoltam, ez viszi a pálmát.
Hozzávalók:
1 üveg (750 ml) Merlot, vagy más jó minőségű bor
2 rúd egész fahéj, kettétörve
Citromnád 1 szál kloffolva
3 babérlevél
8 db Csillagánizs, egész
1 szál Vanília rúd, vagy 3 csepp Vanília kivonat
12 db egész Szegfűszeg
7 db egész Kardamom, Zöld, késlappal megroppantva
1 dl méz
1 evőkanál sötét nádcukor
8 szelet friss gyömbér
1 db narancs, szeletekre vágva
1 lime, vagy citrom, szeletekre vágva
Elkészítés:
- Öntsd a Merlot-ot, vagy más kellemes vörösbort egy lábasba, és óvatosan melegítsd fel. FONTOS! Nem szabad felforralni, légy résen!
- Hamarosan megjelenik egy hab a bor tetején, óvatosan távolítsd el egy kanállal. Macerás feladat, de megéri a fáradtságot.
- Egy másik, kissebb lábast melegíts elő viszonylag magas hőfokra, és dobd bele a fűszereket a thai citromhéjjal együtt. Kevergetve sütögesd egy darabig, de ne égesd oda, majd öntsd hozzá a mézet. Sisteregni fog, emiatt azonnal dobd bele a friss gyömbér szeleteket is, a narancs és a lime (vagy a citrom) szeletekkel együtt.
- Vedd le a hőt, és óvatosan, kanalazd bele a hevített borba, alaposan elkeverve.
- Fedd le egy fedővel, melegítsd tovább, de ne forrjon!
- Hagyd 10-15 percig így alacsony hőfokon melegedni, hogy az ízek összeérjenek alaposan.
- Add hozzá a sötét nádcukrot, kóstold, és igazítsd az ízlésedhez az édességet.
- Tálaláskor adj hozzá forrázott, hámozott egész mandulát, mazsolát, vagy más aszalt gyümölcsöt is, ha gondolod.
- Tálald forrón, a saját és a vendégeid egészségére!