A svéd favorit, a kardamomtekercs

A svéd favorit, a kardamomtekercs

Amikor Stockholmban laktam, állandóan találkoztam ezzel a finom, kávéhoz való vendégváró süteménnyel. Visszaköltözésem óta is állandóan, rendszeresen készítem. Szerintem ez fantasztikus, és nem érdemes a mandulát dióra cserélni, én megpróbáltam, nem az igazi, de ha nincs mandula, ne add fel, dióval is finom. Ez egy igazi viking különlegesség, miután az első arab fűszerkereskedő, aki eljutott Birka városába, és rásózott egy csomag kardamont egy viking harcosra, egy kardért, (vagy másért) cserébe.

Hozzávalók:

Kardamom tekercs:

1 evőkanál őrölt zöld kardamom

4 dl tej

50 gr élesztő

1 ½ dl barna nádcukor

½ teáskanál só (tengeri)

150 gr puha vaj

1 tojás

11-12- dl finom búzaliszt

Töltelék:

200 gr puha vaj

200 gramm őrölt mandula (vagy dió)

1 dl barna nádcukor

1 evőkanál őrölt fahéj

tojás az ecseteléshez

méz és egy csepp víz

½ evőkanál őrölt kardamom

½ dl barna nádcukor

Elkészítés:

És hogyan készítsd el? Egyszerű, íme:

  1. Melegítsd meg a tejet 37 fokra, keverd bele a kardamomot. Morzsold az élesztőt egy edénybe, és old fel az előmelegített tejjel, add hozzá a cukrot, a sót, a vajat és a tojást. Szórd bele a lisztet apránként, és keverd addig, amíg a tészta selymes, éppen hogy nem ragadós állagú lesz.
  2. Hagyd megkelni kétszer akkorára, ez kb 1 óra, letakarva.
  3. Keverd össze a tölteléknek valót.
  4. A dagasztott tésztát gyúródeszkán nyújtsd ki egy négyszögletes formára, kb 1 cm vastagra, kend meg olvasztott vajjal, és terítsd el rajta a tölteléket egyenletesen. Hajtsd félbe a tésztát, és vágj vékony, kb 2 cm vastag csíkokat keresztbe a tésztából. Ha túl hosszú a levágott csík, vágd félbe. Fogd meg a két végét, és csavarj rajtuk, majd formázd a tenyeredben csiga alakúvá. A lényeg az hogy itt-ott látszódjon a töltelék, ettől lesz gusztusos, amikor megsül. Ha a tekercsnek a végét a tekercs alá gyűröd, akkor még szebb lesz a sült végeredmény.
  5. Hagyd kelni még 40 percig, ecseteld meg felvert tojással, és süsd a sütő közepén, 230 fokon 10 percig. Miután kivetted a sütőből, ecseteld vízzel hígított mézzel és szórd meg ropogós barna nádcukorral.
  6. Élvezd a frissen sült Kardamom tekercseidet kávéval és jó barátokkal!

Jó étvágyat!