A tökéletes rizs főzése

A tökéletes rizs főzése

A tökéletes Basmati rizs főzése

  • Használj egy fém konyhai szűrőt, és jól öblítsd át a rizst hideg, folyó víz alatt.
  • Áztasd a rizst, (választható), tedd a rizst egy nagy hideg vízzel teli tálba, és hagyd így legalább 30 percig, de inkább 1 óráig. Ha kihagyod ezt a lépést, nem biztos hogy az áhított tökéletes főtt  rizsed  eléggé selymes lesz.
  • Most kell a rizst egy vastagaljú lábasba önteni. Ha áztattad a rizst, akkor alaposan le kell csöpögtetni. Adj neki egy csipetnyi sót, ha jót akarsz magadnak, akkor olyan sót használsz, amiben sok-sok ásványi anyag, nyomelem van. Ilyen a Himalájai só, de a Parajdi só is megfelel, csak ne finomított konyhasó legyen.
  • Önts forrásban lévő vizet a rizsre. Forralj fel vizet egy forralóban, arányokban 1 adag rizs, 1,5 adag víz, és öntsd rá a rizsre.
  • Forrald fel, és fedd le fedővel. Állíts a hőfokot közepesre. Amkor a víz felforrt, takard le a lábast egy aluminium fóliával, szorosan, az oldalára simítva, hogy a lehető legkevesebb gőz szökjön el, és tedd vissza a fedőt.
  • Csökkentsd a hőt, hagyd főni a rizst 15 percig háborítatlanul.
  • Vedd le a tűzről, és hagyd 5 percig állni fedő alatt, ne kukucskálj bele!
  • Keverd fel a rizst, és tálald, megérdemled!

Megjegyzés: az anyám arra esküszik, hogy a száraz rizst először olajon pörköljük meg egy picit, mielőtt feltesszük főni.

A nagynéném arra hívta fel a figyelmemet, hogy ha egy kis almaecetet (pár csepp) öntünk a rizsre, akkor nem ragadnak össze. Ő nem ismeri, ismerhette  a jó minőségű Basmati rizst, ami nem ragad.