A Töltelék - Művészi szintre emelve

A Töltelék - Művészi szintre emelve

Ki ne emlékezne a gyerekkori ünnepi töltött akármire, csirke, kacsa, vagy ha sokan voltunk pulyka? Na és arra, hogy összevesztünk a melléfolyt, ropogósra sült töltelékért? A szárnyasban maradtért nem volt akkora verseny, túl ragacsos, néha gusztustalan volt. No, akkor hát kövessük (de csak ebben) az amerikaiakat, és emeljük magasba a "TÖLTELÉKET" és együnk hozzá egy kis csirkét is, ha már megsütöttük.

Hozzávalók:

1 db 500 g-os, teljes kiőrlésű kenyér

1 csomag (100 g) aszalt vörös áfonya

1 közepes alma, hámozva, apróra kockázva

20 cm hosszú, friss, füstöletlen kolbász

1 nagyobb vöröshagyma, aprítva

1 csokor petrezselyem levél, aprítva

15-20 db friss zsályalevél

1 db, 10-15 cm rozmaring ág levelei, aprítva

kis maréknyi friss kakukkfű levelei, aprítva

2 dl száraz fehérbor (Chardonnay, pl)

100 g teavaj, nem sózott

4 dl csirkehús leves, alaplé

2 tojás, felverve

Elkészítés:

  • Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. A kockára vagdosott, teljes kiőrlésű, kovásszal dagasztott kenyeret elterítve a tepsiben süsd 10-15 percig, néha-néha megkeverve, megforgatva. Ne hagyd, hogy túl barnúljon, majd tedd egy tálba és add hozzá a kockázott almát, az aszalt vörösáfonyát és tedd félre.
  • Vajazz ki egy sütőtálat, tedd félre.
  • Egy nagyobb serpenyőben, közepes hőfokon, süsd meg a kolbászt. Fűszerezd az 1,5 evőkanálnyi zsályával. Süsd át, de ne égesd oda. Öntsd hozzá a kenyérdarabokhoz. Hagyj egy kis kolbászzsírt a serpenyőben, és ezen pirítsd meg a hagymát. Dinszteld üvegesre, majd add hozzá a diódarabokat, a fűszereket és a maradék zsályát. Süsd két percig, állandó keverés mellett, majd öntsd a kenyérdarabokhoz.
  • Öntsd a bort a serpenyőbe, hadd oldja fel az összes ottmaradt ízeket, segíts egy spatulával  és kapard fel az odaragadt sült rétegeket. Add hozzá a vajat, és amikor felolvadt, öntsd rá a csirkehús alaplevet (húslevest). Forrald fel és főzd 3 percig, majd vedd le a tűzről és önstd rá a kenyérdarabos keverékre. Öntsd rá a felvert tojásokat, keverd óvatosan össze, és öntsd az egészet a vajazott sütőtálba.
  • Takard le fóliával, és süsd 40 percig, majd vedd le a fóliát és süsd még 15 percig.
  • Tálalj hozzá sült csirkét, vagy más sült szárnyast.

Jó étvágyat!

forrás: www.jonesdairyfarm.com