Adobo spanyolul marinádot, pácot, szószt vagy fűszerezést jelent, jel- legzetes összetevői a paprika, általában füstölt, oregano, só, fohagyma, a keverékhez használat előtt vörösborecetet vagy citromlevet adnak. Ez a fűszerezési eljárás Spanyolországban, Portugáliában alakult ki, és innen terjedt el a hódítókkal szerte a mai spanyolnyelvű világban. Régen ez egy tartósító alkalmazás volt, és elvétve használják még erre a célra. Ma már főként ízletes fogások elkészítésére használjuk, mint marinád különféle húsételek elkészítésekor. Az Almagro Adobo, a Ciudad Real megyéből származó fűszerkeverék, errefelé az ételekbe megtalálható a híres „Berenjenas de Almagro”, az Almagrói padlizsán, és ezzel együtt képezi a jellegzetes Almagrói ízt. A húsválasztás pedig marha vagy sertés ezekben az ételekben. A paprika nemcsak a szép piros színért felel, de a magas capsaicin tartalma segít az ízeknek behatolni a hús zsírtartalmába.
Felhasználási javaslat:
Használjuk dörzsfűszerként grillezéskor, asztali fűszerként, vagy marinádnak, pácnak az elkészíteni kívánt húsnak. Mint általában, a legjobb eredményért pár órával, de legjobb egy éjszakával az elké- szítés előtt bepácolni a húst. Ezen kívül ragukat, pörkölteket lehet készíteni ezzel a fűszerezéssel.
Hol használják? Spanyolország, Portugália, Madeira