A Fülöp-szigeteki Adobo teljesen eltér a spanyol változattól,habár a spanyolok hozták a szigetekre gyarmatosításuk során a kései 16. században. Ma már nemzeti étel elkészítési módnak tartják, nem csak fűszerezésnek. Itt is a fő hozzávaló a paprika és a rizsecet, de kiegészül szójaszósszal. Szinte csak főzési módszer, sütni ritkán szoktak adobo fűszerezéssel. A bennszülött Filippínók is tartósí-tási eljárásként használták az adobo főzést, majd a kínai kereske-dők hatására a szójaszósz is hozzávalóként került az adobo-ba, és a só lassan kikerült belőle. Hagyományosan agyag edényekben főzték (palayok), de ma már fém lábasban, Wok-ban készítik. Az adobo íz annyira népszerű szerte Fülöp-szigeteken, hogy manapság mindenféle snack ízesítésére is használják, pl. chips, mogyoró vagy pattogatott kukorica.
Felhasználási javaslat: Tipikusan sertés, csirke, vagy mindkettő kombinációja, lassú tűzön főtt ételeket készítünk adobo módra. Sokféleképpen variálják a Filippínek, ananásszal, kókusztejjel, kurkumával, stb. Délen halat vagy tengeri herkentyűket is főznek adobo módra. Használják spenót, padlizsán, banánvirág, okra elkészítésekor is. Az igazán egzotikus fogások az Adobo Kígyó, vagy az Adobo Békacomb.
Hol használják? Fülöp-szigeteken