Egy pár fűszer, egy kis alma, hozzávalók, amelyek biztos vannak otthon, és elkápráztatod a családod/barátaid. A siker garantált, bármikor sütöd.
Hozzávalók:
Kuglóf:
500 g finomliszt
1 ½ teáskanál sütőpor
1 teáskanál himalájai só
¼ teáskanál őrölt feketebors
2 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt gyömbér
¼ teáskanál őrölt szegfűbors
2 nagyobb tojás
200 g cukor
100 g barnacukor
2 dl friss almalé, (finomra reszelve, kifacsarva)
1 dl növényi olaj
1 teáskanál vanília aroma, vagy 1 szál vaníliarúd kikaparva
Karamell máz:
4 evőkanál vaj
100 g barnacukor
1-1 ½ dl tejszín
¼ teáskanál só
100-150 g porcukor
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180 °-ra, vajazz és lisztezz ki egy kuglófformát, keverd össze a lisztet a sütőporral, a sóval, borssal és a fűszerekkel, és tedd félre. Egy tálban, vagy a robotgép keverőtáljában verd fel a tojásokat a cukorral, amíg kifehéredik. Add hozzá az almalevet, az olajat a vaníliaaromát, és keverd simára.
- Egy spatulát használva, keverd bele a száraz összetevőket, óvatosan öntsd bele a kuglófformába, és süsd kb. 45 percig. A beleszúrt hústű tiszta, akkor elkészült. 10 percig pihentesd mielőtt kifordítanád belőle, nem szabad, hogy meleg legyen, amikor a karamellmázat ráöntöd. Jó ötlet egy sütőpapírt tenni alá, ami felfogja a lecsöpögő karamell mázat.
- Egy keverőtálba tedd a vajat a barnacukorral, tejszínnel, sóval, és közepes hőmérsékleten, állandó keverés mellett forrald fel, egy percig hagyd, hadd forrjon, és vedd le a tűzről.
- Hagyd, hadd hűljön egy pár percig, majd adagokban keverd hozzá a porcukrot, mindaddig, amíg egy sűrű, de még önthető krémet nem kapsz. Nem biztos, hogy az egész cukor kell hozzá. Ha túl sűrű, önts hozzá tejszínt. Azonnal öntsd körbe vele a kuglófot, egyenletesen, hagyd itt-ott lefolyni, szépen, dekoratívan. Hagyd a mázat keményedni mielőtt felvágod. (Ha kibírjátok).
Jó étvágyat!
forrás: Merrill Stubbs,