Almás kuglóf, karamell koronával

Almás kuglóf, karamell koronával

Egy pár fűszer, egy kis alma, hozzávalók, amelyek biztos vannak otthon, és elkápráztatod a családod/barátaid. A siker garantált, bármikor sütöd.

Hozzávalók:

Kuglóf:

500 g finomliszt

1 ½ teáskanál sütőpor

1 teáskanál himalájai só

¼ teáskanál őrölt feketebors

2 teáskanál őrölt fahéj

1 teáskanál őrölt gyömbér

¼ teáskanál őrölt szegfűbors

2 nagyobb tojás

200 g cukor

100 g barnacukor

2 dl friss almalé, (finomra reszelve, kifacsarva)

1 dl növényi olaj

1 teáskanál vanília aroma, vagy 1 szál vaníliarúd kikaparva

Karamell máz:

4 evőkanál vaj

100 g barnacukor

1-1 ½ dl tejszín

¼ teáskanál só

100-150 g porcukor

Elkészítés:

  • Melegítsd elő a sütőt 180 °-ra, vajazz és lisztezz ki egy kuglófformát, keverd össze a lisztet a sütőporral, a sóval, borssal és a fűszerekkel, és tedd félre. Egy tálban, vagy a robotgép keverőtáljában verd fel a tojásokat a cukorral, amíg kifehéredik. Add hozzá az almalevet, az olajat a vaníliaaromát, és keverd simára.
  • Egy spatulát használva, keverd bele a száraz összetevőket, óvatosan öntsd bele a kuglófformába, és süsd kb. 45 percig. A beleszúrt hústű tiszta, akkor elkészült. 10 percig pihentesd mielőtt kifordítanád belőle, nem szabad, hogy meleg legyen, amikor a karamellmázat ráöntöd. Jó ötlet egy sütőpapírt tenni alá, ami felfogja a lecsöpögő karamell mázat.
  • Egy keverőtálba tedd a vajat a barnacukorral, tejszínnel, sóval, és közepes hőmérsékleten, állandó keverés mellett forrald fel, egy percig hagyd, hadd forrjon, és vedd le a tűzről.
  • Hagyd, hadd hűljön egy pár percig, majd adagokban keverd hozzá a porcukrot, mindaddig, amíg egy sűrű, de még önthető krémet nem kapsz. Nem biztos, hogy az egész cukor kell hozzá. Ha túl sűrű, önts hozzá tejszínt. Azonnal öntsd körbe vele a kuglófot, egyenletesen, hagyd itt-ott lefolyni, szépen, dekoratívan. Hagyd a mázat keményedni mielőtt felvágod.   (Ha kibírjátok).

Jó étvágyat!

forrás: Merrill Stubbs,