Äppelglögg, avagy a svéd karácsonyi almaital

Äppelglögg, avagy a svéd karácsonyi almaital

Äppleglögg – avagy „Almaital téli időszakra”

Kínálhatod hidegen, langyosan, vagy alkoholmentesen, ha kihagyod a bort.

Hozzávalók:

1 kg alma, jonathan, golden vagy starking

30 gr csillagánizs

1 db vaníliarúd

1/2 liter félédes fehérbor, pl. cserszegi fűszeres

50 gr barna nádcukor

1/2 citrom leve

Elkészítés:

  1. Ha nem te centrifugázod az almát, vegyél egy jó minőségű almajuice-t.
  2. Forrald fel ¼ részt az almaléből, csillagánizzsal és egy vaníliarúddal. Vedd le a tűzről, és hagyd kihűlni fedő alatt.
  3. Öntsd rá a maradék almalevet és a bort. Az alma ízét egyensúsúlyozni kell, ha az alma túl savanyú, cukor kell neki, ha édesebb, akkor citrom.
  4. Vádgd fel a maradék almát apró darabokra, és tedd az italba.