Az Igazi Chili con Carne

Az Igazi Chili con Carne

Nem látott babot soha. Csak a marhahúsról és a chiliről szól. Ha van otthon szárított, füstölt, egész chili, akkor bele is vághatsz, csak marhahús kell hozzá, az meg van a hentesnél. No de kell hozzá egy kukta is, hogy viszonylag időben, és selymesen omlósan tudd tálalni a remekművet. Az sem mindegy, hogy szeretitek-e a csípőset, ha igen, akkor mire vársz, főzd meg...még a böjt előtt, lelkiismeret furdalás nélkül. Húsimádók élvezzétek.

Hozzávalók:

3 szárított Ancho chili, magok, szárak nélkül

2 szárított De Arbol chili, magok és csutkák nélkül

1 liter házi tyúkhúsleves alaplé, szűrve

1,3 kg marhahús, pörköltnek való részből

feketebors, őrölt

2 evőkanál repce olaj

1 nagyobb vöröshagyma, finomra aprítva

4 nagyobb fokhagyma gerezd, aprítva

1/2 teáskanál őrölt fahéj

1 evőkanál őrölt római kömény

1/4 teáskanál őrölt szegfűbors

2 teáskanál oregáno, morzsolt

2 evőkanál ázsiai halszósz, ha kell, több a kóstolásnál

2-3 evőkanál kukorica keményító

2 evőkanál rizsecet

Sriracha szósz, ízlés szerint

friss petrezselyemzöldje, újhagymakarika tálaláshoz

Elkészítés:

  • Helyezd a szárított chiliket egy mikrózható edénybe, és a legmagasabb fokozaton adj neki 15-30 másodpercet. Öntsd bele a csirkehús alaplevet/levest, fedd le műanyagfóliával, és mikrózd még 5 percig magas fokozaton. Ha kész, tedd félre.
  • Vagdald a húst nagyobbacska darabokra, sózd, borsozd. Hevíts olajat a kuktában majdnem a füstölésig hevítve, tedd bele a hús felét, de ne keverd, hagyd sűlni mozgatás nélkül, amíg mélybarnára sül, kb 5-6 percig, forgasd meg őket, majd süsd 3-4 percig a többi oldalát is. Tedd a készre sült darabokat egy vágódeszkára. Süsd meg a maradék húst is ugyanígy.
  • Dodb a hagymát a kuktába a maradék olajba, és rirítsd üvegesre, ez kb. 2 perc. Jöhet bele a fokhagyma, a fahéj, a római kömény, a szegfűbors, az oregano, és állandó keverés mellett süsd ropogósra, egy percig. Add hozzá az áztatott erőspaprikát/chilit is a húsleves alaplével együtt, és forrald fel.
  • Öntsd az egész keveréket egy mixerbe, és kezd el mixerelni alacsony fordulaton, fokozatosan emelve a fordulaton mindaddig, míg egy selymes, krémes állagot nem kapsz. Javaslom, tegyél egy konyharuhát a turmix tetejére és szorítsd a tetejét, nehogy kirobbanjon a csípős lé. Öntsd a krémet a kuktába.
  • Vágd fel a megsült, belül rózsaszín, húsdarabokat 2-3 centis kockákra, és tedd a kuktába a chili krémre. Zárd le a kuktát, forrald fel gőzkitörésig,  és hagyd így főni 30 percig.
  • Engedd ki a gőzt úgy, hogy a kukta tetejét csúrgó hideg víz alá teszed, hogy a tetőt könnyel eltávolítsd. Keverd bele a halszószt, a kukorica keményítőt, és a rizsecetet. Kverd bele a Sriracha szószt, kóstold a csípősséget állandóan, és lassú tűzön hagyd rotyogni, keverés mellet még 5 percig. Kóstold, ha kell, sózd, borsozd.
  • Tálald főtt krumplival, rizzsel, tésztával, megszórva friss zölddel, petrezselyemmel, újhagyma karikákkal.
  • pár napig tárolható a hűtőben, és bizton állítom, napról napra finomabb lesz.

Jó étvágyat!

forrás: www.seriouseats.com