Nehéz ételek után jól esik egy kis könnyű, gyorsan elkészülő ázsiai csirke. Nem kell hozzá még Wok sem, egyszerűen a serpenyőben elkészíthető, és nagyon fincsi. A legtöbb időt a rizsfőzés foglalja le. A recept klasszikus ázsiai, édes is savanykás is, fűszeres is, egyszerűségében fenomenális.
Hozzávalók:
Csirkefalatkák:
4 evőkanál rizsecet
2 evőkanál világos szójaszósz
2 evőkanál Brandy (tetszőleges, kihagyható), vagy Mirin
2 evőkanál szezám olaj
2 gerezd fokhagyma, szeletelve
1 evőkanál őrölt gyömbér
2 szál újhagyma, karikázva
500 g csirkemell, vagy csontozott comb
1 dl finomliszt
1 dl földimogyoró olaj
250 g Jázmin rizs
Citromos máz:
0,5 dl rizsecet
3 evőkanál barna nádcukor
1 citrom reszelt héja és leve
1 evőkanál kukorica keményítő
Elkészítés:
- Egy nagyobb tálban keverd jól össze a rizsecetet, a szójaszószt, a brandy-t (tetszőleges hozzávaló), a szezámolajat, a fokhagymát, a gyömbért és a zöld újhagymakarikákat. Egy visszazárható konyhai műanyagzacskóban helyezd a hűtőbe, néha forgasd meg, és hagyd pácolódni 2 órát. (Tipp: ebédet főzöl? Akkor ezt a műveletet már reggel csináld meg.)
- Vedd ki a csirkedarabokat a pácból, a pác már nem kell.
- A csirkedarabokat forgasd bele a lisztbe.
- Hevíts földimogyoró olajat egy (lehetőleg) öntöttvas serpenyőben, közepesen-magas hőfokon, és süsd meg a csirkedarabokat minden oldalukon aranybarnára, 2-3 percig. Szalvétán itasd fel a felesleges olajat.
- Készíts mázat, keverd össze a rizsecetet, a cukrot, a citromhéjat, a citromlevet, a kukoricakeményítőt és 2 evőkanál vizet a serpenyőben, amiben a csirkét sütötted, forrald fel és közepes-alacsony hőfokon sűrítsd 1-2 percig.
- Tálald: Kanalazz forró, főtt Basmati rizst a tányérba, helyezd rá a csirkefalatkákat, és öntsd rá a citromos mázat. Helyezz mellé citromkarikákat, szórd meg újhagyma karikákkal díszítésnek, utóízesítésnek.
Jó étvágyat!
forrás: Cooking in Sens