Ázsiai Citrommázas Csirkefalatkák

Ázsiai Citrommázas Csirkefalatkák

Nehéz ételek után jól esik egy kis könnyű, gyorsan elkészülő ázsiai csirke. Nem kell hozzá még Wok sem, egyszerűen a serpenyőben elkészíthető, és nagyon fincsi. A legtöbb időt a rizsfőzés foglalja le. A recept klasszikus ázsiai, édes is savanykás is, fűszeres is, egyszerűségében fenomenális.

Hozzávalók:

Csirkefalatkák:

4 evőkanál rizsecet

2 evőkanál világos szójaszósz

2 evőkanál Brandy (tetszőleges, kihagyható), vagy Mirin

2 evőkanál szezám olaj

2 gerezd fokhagyma, szeletelve

1 evőkanál őrölt gyömbér

2 szál újhagyma, karikázva

500 g csirkemell, vagy csontozott comb

1 dl finomliszt

1 dl földimogyoró olaj

250 g Jázmin rizs

Citromos máz:

0,5 dl rizsecet

3 evőkanál barna nádcukor

1 citrom reszelt héja és leve

1 evőkanál kukorica keményítő

 

Elkészítés:

  • Egy nagyobb tálban keverd jól össze a rizsecetet, a szójaszószt, a brandy-t (tetszőleges hozzávaló), a szezámolajat, a fokhagymát, a gyömbért és a zöld újhagymakarikákat. Egy visszazárható konyhai műanyagzacskóban helyezd a hűtőbe, néha forgasd meg, és hagyd pácolódni 2 órát. (Tipp: ebédet főzöl? Akkor ezt a műveletet már reggel csináld meg.)
  • Vedd ki a csirkedarabokat a pácból, a pác már nem kell.
  • A csirkedarabokat forgasd bele a lisztbe.
  • Hevíts földimogyoró olajat egy (lehetőleg) öntöttvas serpenyőben, közepesen-magas hőfokon, és süsd meg a csirkedarabokat minden oldalukon aranybarnára, 2-3 percig. Szalvétán itasd fel a felesleges olajat.
  • Készíts mázat, keverd össze a rizsecetet, a cukrot, a citromhéjat, a citromlevet, a kukoricakeményítőt és 2 evőkanál vizet a serpenyőben, amiben a csirkét sütötted, forrald fel és közepes-alacsony hőfokon sűrítsd 1-2 percig. 
  • Tálald: Kanalazz forró, főtt Basmati rizst a tányérba, helyezd rá a csirkefalatkákat, és öntsd rá a citromos mázat. Helyezz mellé citromkarikákat, szórd meg újhagyma karikákkal  díszítésnek, utóízesítésnek.

Jó étvágyat!

forrás: Cooking in Sens