Ha az amerikaiaknak a hamburger, akkor az európaiaknak inkább a kebap. Legalábbis ha egy nagyváros éjszakáját járjuk, és a buli utáni fiatalok étkezéseit figyeljük. Régóta létezik, függőleges formában viszont csak kb. 100-120 éve, Hacı İskender nevű török vendéglátósnak köszönhetően. A jelenlegi fűszerezést is neki köszönhetjük, kisebb-nagyobb változtatásokkal. Ahhoz, hogy az eredeti ízt belevarázsoljuk a sült húsba, nem kell egymásra rakni a szeletelt húst, és apránként levagdosni belőle. Elég ha az ízesítés ről, a sütésről, a köretről és a pita kenyérről gondoskodunk, és máris élvezhetjük a Kebap ízét, ráadásul ízfokozók nélkül.
Felhasználási javaslat: Szeletelt, sült húsok, mint pl. bárány, marha, sertés, vagy szárnyas (tawuq), sőt még halak ízesítésére is, de raguk, levesek fűszerezésére is kiváló. A darált hamburger húsba keverve, nem nyugatra, hanem keletre visz az íz világ. Próbáljuk ki pizzán is ezt a keveréket.
Hol használják: Törökország, Közel-Kelet, Egyiptom