Baklava Rózsavízzel, Pisztáciával, Mandulával

Baklava Rózsavízzel, Pisztáciával, Mandulával

A csodálatos és évszázados hagyományokkal rendelkező Perzsa Konyhaművészet egyik előkelő képviselője Najmieh Batmanglij, az iráni származású sztárszakács. Mindig izgalmas, a hagyományokra épülő, de innovatív, kreatív ételkülönlegességekkel rukkol elő. Íme, egy az ünnepekre is kiválóan alkalmas süteménykölteménye, ez a rendkívüli Rózsa Baklava.

Hozzávalók:

Máz:

1,5 dl folyékony méz

2 evőkanál rózsavíz

1 narancs lereszelt héja

2 evőkanál friss citromlé

Baklava:

3 tojás, szétválasztva

1,5 dl világos nádcukor

2 teáskanál őrölt kardamom

1 evőkanál rózsavíz

1 dl tej

1 dl növényi olaj

2 dl finomliszt

1,5 teáskanál foszfátmentes sütőpor

2 dl darált pisztácia, vagy

250 g mandula liszt

1 db alma finomra reszelve

Díszítés:

2-3 evőkanál aprított pisztácia

2-3 evőkanál szeletelt mandula

2-3 evőkanál szárított rózsaszirom

Elkészítés:

  • Egy keverőtálban keverd össze az összes hozzávalót mázhoz. Forrald fel, rotyogtasd egy pár percig, vedd le a tűzről és tedd félre.
  • Melegítsd elő a sütőt 180 C fokra. Kenj meg egy mély tepsit vajjal, majd a tetejére tégy sütőpapírt, azt is kend meg vajjal.
  • Egy tálban verd fel a tojássárgát a cukorral, szép krémesre. Add hozzá a kardamom-ot, a rózsavizet, a tejet, az olajat, és verd erősen még egy percig. Öntsd bele a lisztet, a pisztáciát (vagy a mandulát), az almát, és forgasd bele egy szilikonlapáttal.
  • Egy másik tálban verd fel a tojásfehérjét. Ha a verőt kiemeled, és egy csúcs marad utána, akkor jó. Forgasd bele a szilikonlapáttal, hogy egy sima, könnyű masszát kapj.
  • Óvatosan öntsd bele a masszát a kibélelt tepsibe és süsd 40-45 percig a 180 fokos sütőben. Ha a beleszúrt hústű tisztán jön ki, akkor kész.
  • Vedd ki a sütőből, majd öntsd a fele mázat a piskótára, hagyd, hogy magába szívja. Vedd ki óvatosan a piskótát a tepsiből, helyezd egy tálaló tálcára, vágd fel rombusz alakúra, öntsd a maradék mázat a tetejére, díszítsd aprított pisztáciával és szeletelt mandulával, szárított rózsaszirmokkal.

Jó étvágyat!

forrás: Najmieh Batmanglij