A csodálatos és évszázados hagyományokkal rendelkező Perzsa Konyhaművészet egyik előkelő képviselője Najmieh Batmanglij, az iráni származású sztárszakács. Mindig izgalmas, a hagyományokra épülő, de innovatív, kreatív ételkülönlegességekkel rukkol elő. Íme, egy az ünnepekre is kiválóan alkalmas süteménykölteménye, ez a rendkívüli Rózsa Baklava.
Hozzávalók:
Máz:
1,5 dl folyékony méz
2 evőkanál rózsavíz
1 narancs lereszelt héja
2 evőkanál friss citromlé
Baklava:
3 tojás, szétválasztva
1,5 dl világos nádcukor
2 teáskanál őrölt kardamom
1 evőkanál rózsavíz
1 dl tej
1 dl növényi olaj
2 dl finomliszt
1,5 teáskanál foszfátmentes sütőpor
2 dl darált pisztácia, vagy
250 g mandula liszt
1 db alma finomra reszelve
Díszítés:
2-3 evőkanál aprított pisztácia
2-3 evőkanál szeletelt mandula
2-3 evőkanál szárított rózsaszirom
Elkészítés:
- Egy keverőtálban keverd össze az összes hozzávalót mázhoz. Forrald fel, rotyogtasd egy pár percig, vedd le a tűzről és tedd félre.
- Melegítsd elő a sütőt 180 C fokra. Kenj meg egy mély tepsit vajjal, majd a tetejére tégy sütőpapírt, azt is kend meg vajjal.
- Egy tálban verd fel a tojássárgát a cukorral, szép krémesre. Add hozzá a kardamom-ot, a rózsavizet, a tejet, az olajat, és verd erősen még egy percig. Öntsd bele a lisztet, a pisztáciát (vagy a mandulát), az almát, és forgasd bele egy szilikonlapáttal.
- Egy másik tálban verd fel a tojásfehérjét. Ha a verőt kiemeled, és egy csúcs marad utána, akkor jó. Forgasd bele a szilikonlapáttal, hogy egy sima, könnyű masszát kapj.
- Óvatosan öntsd bele a masszát a kibélelt tepsibe és süsd 40-45 percig a 180 fokos sütőben. Ha a beleszúrt hústű tisztán jön ki, akkor kész.
- Vedd ki a sütőből, majd öntsd a fele mázat a piskótára, hagyd, hogy magába szívja. Vedd ki óvatosan a piskótát a tepsiből, helyezd egy tálaló tálcára, vágd fel rombusz alakúra, öntsd a maradék mázat a tetejére, díszítsd aprított pisztáciával és szeletelt mandulával, szárított rózsaszirmokkal.
Jó étvágyat!
forrás: Najmieh Batmanglij