Báránysült Marokkói Módra

Báránysült Marokkói Módra

A bárány nálunk is hagyományos Húsvéti fogás volt anno, de valami miatt már csak az Olaszoknak neveljük az ízletes magyar bárányt. Ha kedvet kapnátok Húsvétra bárányt készíteni, akkor miért ne egzotikus fogáskén? Nagyon kedvelem a fűszerkrémmel bedörzsölt hússütési módszert, (Jamie Oliver is), mert az ízeket nagyon intenzíven elővarázsolja.  Az alábbi fűszerkeverék igazán az ezeregy éjszaka hangulatát idézi, úgyhogy üljétek körül az asztalt, és élvezzétek, meghitt családi körben. Ha nem bárány, akkor próbáld ki más hússal is: csirke, sertés, marha, minddel izgalmas lesz.

Hozzávalók:

A marokkói dörzsfűszer keverék bárányra:

1 evőkanál római kömény, egész

1 evőkanál koriander, egész

1 evőkanál feketebors, egész

1 evőkanál édes paprika, őrölt

1 teáskanál kurkuma, őrölt

1 teáskanálhegynyi fahéj, őrölt

1 teáskanálhegynyi szegfűbors, őrölt

20 szál, (0,2 gramm) sáfrány, összetörve

4 gerezd fokhagyma, préselve

vagy: fokhagymapor, 1 teáskanálnyi

1 evőkanálnyi reszelt citromhéj

vagy: 1 teáskanál őrölt citromhéj

½ dl olíva olaj

1 báránycomb, kb 2-2,5 kg

Így készítsd:

A dörzsfűszeres keverék:

  • Közepes hőfokon, száraz serpenyőben, piríts egész római köményt, egész koriander magot, mindaddig, amíg kiengedi az illatanyagot, kb. 3-4 percig, de ne égesd meg. Tedd félre egy tányérra, és hagyd kihűlni. Mozsárban törd össze a pirított fűszereket egy adag feketeborssal. A többi dörzsfűszer hozzávalóval keverd jól össze, kend alaposan be a báránycombot minden oldalán. Használd nyugodtan a kezeidet, hogy alaposan be legyen dörzsölve a comb. Tekerd be a combot vollpack műanyagba, és tedd a hűtőbe legalább 4 órára, de ha lehet hosszabb időre. Tehát, ha ebédre szánod az ételt, akkor reggel készítsd elő a báránycombot. Fél órával a sütés előtt vedd ki a hűtőből, hadd melegedjen szobahőmérsékletre.

A báránycomb sütése:

  • Melegítsd elő a sütőt 180 C-ra, picit olajozd be a tepsit, hogy a lecsöpögő szaftok ne nagyon ragadjanak rá, majd helyezd a combot egy sütőrácsra föléje. Süsd a sütő közepén 20 percig, majd forgasd a másik oldalára, és süsd további 20 percig. Ha szereted az angolosra sült húst, akkor ennyi idő alatt elkészült, ha nem, inkább az átsült a fogadra való, akkor süsd tovább még 20 percig. Ha van húshőmérőd, amit beleszúrhatsz, akkor 65-68 C kell mutatnia, ahhoz hogy szaftos maradjon a hús, de a rózsaszínnél sültebb. Hagyd pihenni a sültet 10 percig szeletelés és tálalás előtt.
  • Tálald rizzsel, kuszkusszal vagy burgonyával.

Jó étvágyat!

forrás: blue-kitchen.com