Basmati rizs főzése - Indiai módra

Basmati rizs főzése - Indiai módra

A luftos, légies rizs főzése nem egy egyszerű feladat, főleg úgy, hogy nem használunk automata berendezéseket. A könnyedséget, légiességet elérni a legfelsőbb cél. A kettősség, ami ellentmond egymásnak,  kell hogy érvényesüljön: kicsit ragadjanak egymáshoz a szemek, de legyenek légiesek is. Nem kell hozzá más, csak egy lábas.

Hozzávalók:

1 liter víz

1 tk só

500 g Basmati rizs

Temperáló olaj:

2 ek Ghee

1/2 tk fekete mustármag

1/2 tk római kömény

8-10 Curry levél, szárított

csipetnyi só

Elkészítés:

  • Forrald fel a sózott vizet.
  • Öntsd bele a rizst, és lassú tűzön főzd fedő nélkül, amíg a risz megpuhul, ez kb 20 perc.
  • Szűrd le és hagyd a szűrőben 5 percig.
  • Hevíts Ghee-t közepes hőfokra egy serpenyőben, dobd bele a mustár és római kömény magokat, a szárított Curry leveleket, és süsd addig, amíg pattogni kezdenek, kb 30 másodpercig. Zárd el a hőt.
  • Tálald a rizst egy tálaló edényben, majd locsold meg az olvasztott Ghee-vel és a pirított fűszerekkel, levelekkel.

forrás: Sylvia Fontaine