A luftos, légies rizs főzése nem egy egyszerű feladat, főleg úgy, hogy nem használunk automata berendezéseket. A könnyedséget, légiességet elérni a legfelsőbb cél. A kettősség, ami ellentmond egymásnak, kell hogy érvényesüljön: kicsit ragadjanak egymáshoz a szemek, de legyenek légiesek is. Nem kell hozzá más, csak egy lábas.
Hozzávalók:
1 liter víz
1 tk só
500 g Basmati rizs
Temperáló olaj:
2 ek Ghee
1/2 tk fekete mustármag
1/2 tk római kömény
8-10 Curry levél, szárított
csipetnyi só
Elkészítés:
- Forrald fel a sózott vizet.
- Öntsd bele a rizst, és lassú tűzön főzd fedő nélkül, amíg a risz megpuhul, ez kb 20 perc.
- Szűrd le és hagyd a szűrőben 5 percig.
- Hevíts Ghee-t közepes hőfokra egy serpenyőben, dobd bele a mustár és római kömény magokat, a szárított Curry leveleket, és süsd addig, amíg pattogni kezdenek, kb 30 másodpercig. Zárd el a hőt.
- Tálald a rizst egy tálaló edényben, majd locsold meg az olvasztott Ghee-vel és a pirított fűszerekkel, levelekkel.
forrás: Sylvia Fontaine