A magas színvonalú éttermi fogások nagyon ízletesek, drágák, és nehezen készíthető otthon, pedig milyen jó lenne! Ezért azokat az újító szakácsokat/amatőröket követem, akik ezeket a fogásokat átdolgozzák konyhámhoz illőre. Ez a fogás ilyen. Az eredmény fantasztikus, és megfizethető! Talán a vesepecsenye az, aminek súlyosabb az ára, de a gyorsaság, a látvány és az íz miatt ez szükségszerű. Viszont ez kicserélhető minden olyan marhahúsra, ami grillezésre, rostonsütésre alkalmas. Ekkor viszont az érlelt húsokat részesítsük előnyben, mert a friss rágós lesz. Ha kell jól előre felkészülve, magunk is érlelhetünk marhahúst. Lássunk hozzá!
Hozzávalók:
10 g étkezési zselatin
4 dl csirkehús leves, szűrve
só, bors
2 evőkanál paprika
4 szelet marha vesepecsenye, vagy hasonló
3 evőkanál repce olaj
300 g gomba, apró fajta
20-24 db gyöngyhagyma (konzervből)
3 evőkanál teavaj
1 szeletelt hagyma
4 ág friss kakukkfű
1 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál Worcestershire szósz
1 evőkanál halszósz
2 teáskanál Dijoni mustár
2 dl száraz fehérbor
2 dl tejföl
400-500 g tojásos szélesmetélt
maréknyi friss petrezselyem zöldje
Elkészítés:
- A csirkehús levesbe keverd bele a zselatint, tedd félre. Forralj fel egy nagy fazék vizet a tésztának.
- Keverj össze 1 evőkanál sót, 1 teáskanál borsot, és 1 evőkanál paprikát. Fűszerezd meg a húsokat bőségesen mindkét oldalukon, dörzsöld bele jól. Hevíts fel olajat a serpenyőben egészen füstölésig, és süsd meg a húsokat mindkét oldalukon, sőt a szélein is, barnára. Tedd őket félre egy tányérra.
- Egy kis olajjal ugyanabban a serpenyőben, sütögesd meg a gombákat is, de vedd le a hőfokot közepesre. Keverd, rázd állandóan, és süsd mindaddig, amíg a gombák kiizzadtak, és kezdenek barnulni, 8 percig. Dodj bele 1 evőkanál vajat, add hozzá a savanyított gyöngyhagymákat, és süsd tovább még 6 percig, rázva, kevergetve. Akkor lesz finom, ha a hagymácskák is odakapnak, barnulnak egy kicsit.
- Dobd bele a kakukkfüvet, a szeletelt hagymát, 1 evőkanál paprikát, főzd, kevergesd, puhulásig.
- Öntsd bele a szója szószt, a Worcetershire szószt, a halszószt, a mustárt és főzd, amíg a lé majdnem teljesen elpárolgott. A félretett hús alól öntsd vissza a kifolyt hús levét, öntsd hozzá a bort, és redukáld (forrald el) a folyadékokat alatta egy pár kanálnyira.
- A húsleves/zselatin keveréket öntsd rá, és forrald fel, majd öntsd le a folyadékot egy tűzálló edénybe és keverd hozzá a tejfölt, jól felverve, hogy az állaga selymes legyen.
- Öntsd vissza a serpenyőbe a tejfölös szószt, és adj hozzá 2 evőkanál vajat is. Forrald fel közepes-magas hőfokon, és sózd, ha úgy érzed sótlan. Tedd vissza a húsokat, melegítsd át őket, de ne tovább mint egy percig, főzni a húst már nem szabad.
- Főzd meg a tésztát az utasításoknak megfelelően, szűrd le, és tegyél félre 1 csészényi tésztafőző levet. A húst vágd szeletekre, a tésztát adagold a tányérokra, és ha a szószt sűrűnek ítéled, óvatosan keverj bele egy kis tésztafőző levet. Öntsd rá a kiporciózott tésztára, helyezd a húst a tetejére, díszítsd petrezselyem zöldjével, egy kanálnyi tejföllel, és kész az Ünnepi Vacsora!
Jó étvágyat!
forrás: http://www.seriouseats.com