A Berbere a legfontosabb fűszerkeverék az Etiópiai konyhában. Ez a keverék a mindennapi ételeket egy új dimenzióba emeli. Hasz- nálják Eritrában, Djibutiban és Szomáliában is, aki evett már ezen tájakról ételeket biztosan találkozott ezzel a fűszerkeverékkel, mert szinte mindenben ezt használják, mélységet, melegséget adva a babételekhez, a húsokhoz és a ragukhoz. Ez a határozott kesernyés, csípős és édes kombináció képviseli a kelet-afrikai tér- ség kulturális befolyását az indiai subkontinensről, valamint az Új- Világból. Természetesen minden szakácsnak, családnak megvan a maga titkos keverési receptje, de a fő hozzávalók szinte mindenhol állandóak: csípős chili, fekete- bors, görögszéna, gyömbér, kardamom, koriander, fahéj, szegfűszeg és ajovan. Van olyan vidék, ahol római kömény, szegfűbors, szerecsendió, paprika, hagyma és fokhagyma is belekerül.
Felhasználási javaslat: Használhatjuk szárazon is, de olajjal keverve pasztaként is. Hagyományosan a lassú tűzön főtt éte- lekben használhatjuk a legeredményesebben, mint pl. a ragukban, pörköltekben. Szórjuk bátran a lencseételekbe, roston sült zöldségekre, de van aki hamburgerbe, húsgolyókban és roston sült csirkéhez is szívesen használja. Az etiópiai Marcus Samuelsson azt javasolja, hogy készítsünk belőle mártogató szószt, oliva olajjal, citromlével, ecettel és aprított fekete oliva bogyókkal.
Hol használják?: Etiópia, Djibuti, Szomália, Eritrea