A Bibimbap jelentése "kevert rizs". Rizs, amelyet különböző fűszerezett zöldségekkel, szósszal, mint a Gochujang (koreai chilipaszta) és gyakran hússal és / vagy tojással tálalnak.
Az összes összetevőt összekeverjük, és általában kanállal fogyasztjuk (nem szükséges evőpálcika).
Hozzávalók:
300 g fehér rizs
100 g mungóbab csíra
1 csokor zsázsa vagy spenót
1 nagy sárgarépa
2 gerezd fokhagyma
Csipetnyi só
2 teáskanál szezámolaj
1 evőkanál növényi olaj
300 g darált marhahús
1 evőkanál sötét szójaszósz
4 tojás
160 g kimchi
2 evőkanál Gochujang (koreai chilipaszta)
2 teáskanál Szezámmag
Elkészítés:
- Főzd meg a rizst az utasítások szerint. Ezután egy közepes lábasban tégy fel vizet forrni.
- Amíg fő a rizs és melegszik a víz, készítsd elő a zöldségeket. Ha friss mungóbabot használsz, mossd meg a zsázsával/spenóttal együtt. Vágd julienne-re a sárgarépát, aprítsd a fokhagymát is.
- Ha felforrt a víz, főzd a Mungóban csírát 1 percig, majd a zsázsát/spenótot is szintén 1 percig. Tedd félre egy szűrőben lecsöpögni, külön-külön választva egymástól.
- Hideg vízzel öblítsd le mindkét zöldséget, hogy megálljon a főzési folyamat, majd alaposan nyomd ki belőlük a felesleges vizet. A csírákat és a zsázsát/spenótot tedd egy-egy közepes tálba, szórd meg sóval ízlés szerint és egy teáskanál szezámolajjal. Oszd el a fokhagymát mindkét tálra, és forgasd össze. Tedd félre.
- Egy serpenyőben közepes-magas lángon forrósíts fel egy evőkanál növényi olajat, majd dobd bele a sárgarépát. Pirítsd 1 percig, amíg kissé puha nem lesz, de még mindig kicsit ropogós. Vedd ki a serpenyőből, tedd félre.
- Állítsd magasra a lángot. Egy evőkanál olajon süsd meg a darált húst, állandóan kevergetve. Keverd bele a szójaszószt. Eközben egy másik serpenyőben süsd meg a tojásokat tükörtojásnak.
- Az elkészült rizst oszd el négy felé, majd helyezd rá a marha húst, a fűszerezett zsázsát/spenótot, a fűszerezett mungóbabot, a főtt sárgarépát, a kimchit és a tojást. Tálald jó adag Gochujang pasztával és pirított szezámmaggal.
Jó étvágyat!
forrás: https://thewoksoflife.com/easy-beef-bibimbap-recipe/