A francia leszármazottak alakították ezt a rusztikus főzési mód-szert, avagy a „cardienne cuisine”-t. Mindig a szezonális, helyben beszerezhető alapanyagokból, lehet hal, rák, hús, kolbász, főtt rizs, vagy szezonális zöldségek, pl. zöldpaprika, okra, szárzeller, és hagyma, mind durván szeletelve. Fűszeként pedig a fokhagymát, cayenne borsot, kakukkfüvet, oreganot, borsot, római köményt, mustármagot, és sok-sok chilit.
Felhasználási javaslat: Keverjük olajjal és ecseteljük a halat, vagy a húst sütés, grillezés közben. Keverhetjük darált húsba, fasírtnak, húsgolyónak, kolbásznak, hamburgernek. Szórjuk sült krumplira, pattogatott kukoricára. Olíva olajjal keverve finom saláta öntetet kapunk. Keverjük natúr görög joghurtba és finom mártogató szószt kapunk zöldségfalatkáknak, hamuba sült krumpli tetejére. Végül kitűnően alkalmazható száraz dörzsfűszerként a sütnivaló csirkén, halon, steak-en, csemegekukoricán.
Hol használják?: Amerikai Egyesült Államok, Louisiana Állam