Észak-Afrikai marinád, pácolási fűszerkeverék. A keveréket apránként olíva olajjal, citromlével keverve egy sűrű mázt kapunk, amivel a húsokat, halakat kenjük elkészítés előtt, akár sütjük, akár főzzük az ételt. Ez az alapja sok-sok ételnek, amit Tagine-ben készítenek gyakran. Tartalmaz hagymát, fokhagymát, feketeborsot, sót, petrezselyemlevelet, paprikát, római köményt, és más faluról-falura változó zöldfűszereket, rozmaringot, vagy mentát.
Felhasználási javaslat: Marinádnak, pácnak húsokhoz, de főleg halakhoz, zöldségekhez. Tagine-ben készült ételekhez, lassú tűzön, fedél alatt főtt húsételekhez, amelyeket először megpirítanak magas hőfokon, hogy a pórusokat lezárják. Salátaöntetnek is használják, de töltelék fűszerezésére is kiváló, egzotikus.
Hol használják?: Marokkó, Tunézia, Algéria, Líbia