A Kantoni Chow Mein Kínából terjedt el, de mint sok más kínai étel, ez is átalakult a helyi körülményekhez alkalmazkodva, és így lett igazán sikeres. A legenda azt állítja, hogy a kínai vasútépítők nyomában alakultak az első éttermek, ahol ezt a fogást felszolgálták a kínaiaknak és a helyi lakosoknak is.
Két fajta Chow Mein ismeretes, az egyik a gőzöléssel/főzéssel készült, ekkor légyabb, puhább a kész étel, kerek kereszmetszetű tésztával készítik. A másik a ropogósra sütött Chow Mein, a keményebb, laposabb tésztát használnak elkészítésekor, ezt Hong Kong-i Chow Mein-nek is nevezik. A nagy előnye az, hogy bármivel elkészíthető, szezonális zöldségekből, maradékokból, stb.
E fogás gyorsan és egyszerűen elkészíthető serpenyőben vagy Wokban, ez is lehet az egyik ok a népszerűségére, a másik ok természetesen az, hogy finom és könnyű ételnek számít.