Közeleg a Húsvét, a sonka szinte már kötelező minden konyhában. Ez a recept Georgiából, az USA-ból jutott el hozzánk, és állítólag a gyerekek nagy kedvence. Ezt el is hiszem. Az idén így fogjuk elkészíteni a sonkát.
Hozzávalók:
1 kötözött sonka, a családra mért nagyságban
3 dl Coca-Cola
0,5 dl Barna Nádcukor
3 ek Dijoni Mustár
2 ek Kukorica Keményítő
1 teáskanál Cayenne bors, vagy csípős paprika
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180 C° fokra. Bélelj ki egy tepsit alufóliával. Helyezd az előreszeletelt Sonkát a közepére. Tipp: ne vágd egészen át, csak a 4/5-ig, így egyben marad.
- Egy kis tálban keverd össze a barna nádcukrot, a Dijoni mustárt, a kukorica keményítőt és a Cayenne borsot.
- Dörzsöld a sonkába a cukros keveréket, úgy, hogy a lemezek közé is jusson. De az alját se hagyd ki.
- Öntsd rá a 3 dl Coca-Colát, majd fedd le a sonkát alufóliával, ne túl feszesen, csak lazán, majd süsd 1 órán át.
- Vedd ki a sonkát a sütőből, vedd le a fóliát, és a tepsiben összegyűlt páclevet kanalazd vissza a sonkára.
- Helyezd vissza a sütőbe és süsd még 30 percig, de most már szabadon, ne fedd le fóliával.
- Mégegyszer locsold meg, kanalazd rá összegyűlt levet és süsd tovább még 30 percig, lefedetlenül.
- Tálaláskor locsold meg ismét a lével.
Jó étvágyat!
forrás: ©Sommer Collier for A Spicy Perspective