Colorado Chili

Colorado Chili

Ezzel a fogással kapcsolatban csak ilyeneket hallottam, hogy: 'mennyei, soha nem kóstoltam jobbat', vagy 'a legjobb recept, amit kitaláltak', stb. Nos, hogy így van-e, ahhoz meg kell főznöd, hogy megtudd. Igaz nem 10 perces fogásról van szó, de megéri megadni neki az időt, mert az eredmény tényleg elképesztően finom. Vegán módra is el lehet készíteni, hús helyett finom nagyszemű babbal, és ezt a verziót is érdemes megkóstolni, még akkor is, ha húsimádó vagy.

Hozzávalók:

4 evőkanál Extra Szűz Olíva Olaj

1 nagyobb Vöröshagyma, aprítva

4-6 gerezd Fokhagyma, szeletelve

3 db Ancho Chili, Mexikói Szárított Chili

2 db Guajillo Chili, Mexikói Szárított Chili

6 dl Marhahús leves alaplé

2 teáskanál szárított Oregano

2 teáskanál őrölt Római kömény

1 Babérlevél, ha kicsi, akkor 2 kisebb

1 dl Finomliszt

1 teáskanál Só

1 kg Pörköltnek való Marhahús, 3x3 cm-re kockázva

3 dl Kuszkusz, vagy

3 dl Amerikai Hosszúszemű Rizs

Zöldségzöldje, újhagyma

Elkészítés:

  • Hevíts egy nagyobb serpenyőt 2 evőkanál olajjal, dinszteld, vagy inkább karamellizáld barnára az apróra vágott hagymát, 5 perc.
  • Dobd bele a fokhagymát, kevergetve süsd tovább, de ne hagyd megégni a fokhagymát, majd vedd le a tűzről.
  • Szabadítsd meg a szárától az Ancho és a Guajillo Chiliket, vágd fel az oldalukat, és rázd ki a magokat. Ezekre nem lesz szükséged, dobd ki. Vágd a Chiliket darabokra, és dobd hozzá a hagymához meg a fokhagymához. Öntsd hozzá a marhahús alaplevet (marhahús levest), forrald fel, add hozzá az Oregano-t, a Római köményt, és a Babérlevelet. Csökkentsd a hőt alatta, és részben lefedve hagyd rotyogni 20 percig. Ezután hagyd hűlni pár percig.
  • Vedd ki a Babérlevelet, és egy sűrű fémszűrőn passzírozd át az egészet egy tálba. Egy kanállal segíts rá, ne sajnáld a türelmet és az időt, alaposan passzírozd át. Az eredménynek egy sűrű, barnás-vöröses szósznak kell lennie, 6-8 dl finom szósz, nem túl erős, csak zamatos. Ha akarod, egy részét lefagyaszthatod más ételekhez használva.
  • Melegítsd elő a sütőt 140 C fokra.
  • A lisztet és a sót keverd jól össze egy tálban, és a marhahús kockákat alaposan forgasd meg ebben a keverékben.
  • Végy egy tűzálló (fedővel együtt) lábast, aminek a fedele jól zár, és melegítsd fel közepes hőfokra a maradék 2 evőkanál Olíva olajat.
  • Turnusokban süsd barnára minden oldalán a húsokat, zárd le a pórusokat, hogy a szaftja benne maradjon. Ha az összes hús meg van sütve, vedd le a tűzről és
  • Tedd vissza a húsokat a tűzálló lábasba, öntsd rá a Chiliszószt, keverd jól össze, fedd le és süsd a sütőben 140 C fokon 3 órán át. Ha van Multicooker-ed akkor abban főzd, beállítva 4-6 órára. Semmiképpen sem kuktában, az eredmény nem lesz jó.
  • Mexikóban a Colorado Chilit egyedül tálalják fel, de mi szeretjük körettel enni, ami illik hozzá az a Kuszkusz, a Amerikai Hosszúszemű Rizs, de hallottam már olyat is, hogy főtt vörösbabbal tálalták, de finom rusztikus házi kenyérrel is. Ha szeretnéd, szórj rá petrezselíem zöldjét, vagy újhagyma karikákat.

Jó étvágyat!

forrás: rvgoddess.com