Végre eljött a csalán ideje. Gyorsan ki a ház mögé, és a zsenge friss hajtásokat lecsipkedni, persze kesztyűben. A sok féle elkészítési módok közül ez a fantasztikus GNOCCHI a kedvencünk. Készítünk még csalánlevest főtt tojással is, de az egy másik recept.
Hozzávalók:
Gnocchi:
1 kg burgonya
2 db tojás
1/2 kg liszt
Jó nagy csokor csalán (ha nincs spenót is kitűnő)
1 teáskanál só, vagy himalájai só
Sajtszósz:
4 dl főzőtejszín
3 gerezd fokhagyma, vagy
1 evőkanál fokhagymapor
2-3 evőkanál reszelt parmesan sajt
2 dl tejföl
1 csipetnyi só
1 csipetnyi őrölt feketebors
1 evőkanál kurkuma
1 csipetnyi chili pehely
1 csipetnyi rózsbors
Hogyan készítsd el?
- A friss csalánleveleket, de csakis a leveleket, megmossuk, (kesztyűben) és forró vízbe dobjuk 1-2 percre. Ez a víz lehet a krumpli főzővize, nagyon sok értékes nyomelem van benne. A krumplit kockákra vágva puhára főzzük. A csalánleveleket összeturmixoljuk pépesre.
- A krumplit présen átnyomjuk, és belekeverjük a csalánpépet. Hagyjuk egy kicsit kihűlni, majd beleverjük a tojásokat, sózzuk, lassan adagolva hozzágyúrjuk a lisztet. Amikor a tészta formázható állagú, lisztezett felületen rudakat formálunk belőle, és 1 cm-es ferde nudlikat vágunk belőle.
- Lobogó vízbe dobjuk, és amikor a tetejére mind feljött el is készült, leszűrjük.
- A szószt egy serpenyőben készítjük, a tejszínt felmelegítjük, a sajttal sűrítjük, bors, só, kurkuma kerül bele, én só helyett sokszor szójaszószt használok, és kevergetve majdnem forrásig melegítjük.
- A gnocchi adagokat tányérra szedjük, és leöntjük a sajtszósszal, a tetejére rózsaborsot, petrezselymet szórunk, és tálaljuk.
Jó étvágyat!