Csalános Gnocchi

Csalános Gnocchi

Végre eljött a csalán ideje. Gyorsan ki a ház mögé, és a zsenge friss hajtásokat lecsipkedni, persze kesztyűben. A sok féle elkészítési módok közül ez a fantasztikus GNOCCHI a kedvencünk. Készítünk még csalánlevest főtt tojással is, de az egy másik recept. 

Hozzávalók:

Gnocchi:

1 kg burgonya

2 db tojás

1/2 kg liszt

Jó nagy csokor csalán (ha nincs spenót is kitűnő)

1 teáskanál só, vagy himalájai só

Sajtszósz:

4 dl főzőtejszín

3 gerezd fokhagyma, vagy

1 evőkanál fokhagymapor

2-3 evőkanál reszelt parmesan sajt

2 dl tejföl

1 csipetnyi só

1 csipetnyi őrölt feketebors

1 evőkanál kurkuma

1 csipetnyi chili pehely

1 csipetnyi rózsbors

Hogyan készítsd el?

  • A friss csalánleveleket, de csakis a leveleket,  megmossuk, (kesztyűben) és forró vízbe dobjuk 1-2 percre. Ez a víz lehet a krumpli főzővize, nagyon sok értékes nyomelem van benne. A krumplit kockákra vágva puhára főzzük. A csalánleveleket összeturmixoljuk  pépesre.
  • A krumplit présen átnyomjuk, és belekeverjük a csalánpépet. Hagyjuk egy kicsit kihűlni, majd beleverjük a tojásokat, sózzuk, lassan adagolva hozzágyúrjuk a lisztet. Amikor a tészta formázható állagú, lisztezett felületen rudakat formálunk belőle, és 1 cm-es ferde nudlikat vágunk belőle.
  • Lobogó vízbe dobjuk, és amikor a tetejére mind feljött el is készült, leszűrjük.
  • A szószt egy serpenyőben készítjük, a tejszínt felmelegítjük, a sajttal sűrítjük, bors, só, kurkuma kerül bele, én só helyett sokszor szójaszószt használok, és kevergetve majdnem forrásig melegítjük.
  • A gnocchi adagokat tányérra szedjük, és leöntjük a sajtszósszal, a tetejére rózsaborsot, petrezselymet szórunk,  és tálaljuk.

Jó étvágyat!