A legismertebb Kínai levesek egyike, azért az Édes-Savanyú jobban ismert. Mi, Magyarok szeretjük a csípőset, ezért ez jobban a mi szájízünk szerinti leves, a édes-savanyú levest az Európai Kínaiak inkább a Skandináv, Észak-Európa részein kínálják a gyengébb gyomrú északiaknak. No, de kinek a pap, kinek a papné.
Hozzávalók:
1,5 liter csirkehús leves (alaplé)
300 g sertéshús, lapocka, csíkozva
425 g bébi kukorica (1 doboz)
200 g Tofu szeletelve
250 g Shitake gomba
30 g Fafülgomba, áztatva, szeletelve
2 teáskanál Világos Szójaszósz
4 evőkanál Sambal Oelek Chili paszta
1 teáskanál őrölt fekete bors
1 teáskanál Cayenne bors
4 felvert tojás
6 evőkanál kukorica keményítő, 1 dl vízben oldva
0,5 dl 5%-os rizsecet (vagy desztillált rizsecet)
1 teáskanál szezámolaj
só (himalájai vagy parajdi)
újhagyma, szeletelve
Elkészítés:
- Egy leveses lábasban forrald fel a csirkehús levest a szójaszósszal és a chili pasztával.
- Add hozzá a sertéshúst, a Po-Ku Shitake gombát, és a Cayenne borsot, majd főzd lassú tűzön, enyhén rotyogva 15 percig.
- Add hozzá a borsot, az ecetet, a bambuszrügyeket, a bébi kukoricát, az áztatott és darabolt fafül gombát, a tofut és főzd tovább lassú tűzön még 10 percig.
- Öntsd hozzá a vízben feloldott kukorica keményítőt, forrald fel újra, és rotyogtatva főzd, amíg a leves besűrűsödik. Sózd.
- Zárd el a tüzet alatta, és öntsd bele a felvert tojásokat, egy lassú, egyenletes sugárban, állandó keverés mellett. Akkor sikeres a művelet, ha a leves hőfoka nem magas, és a beleöntött tojás nem fől meg, hanem csak sűríti a levest.
- Locsold meg szezámolajjal, díszítsd aprított újhagymával, és tálald forrón.
Jó étvágyat!
forrás: http://angsarap.net