Ez a leves a legautentikusabb az összes kínai levesekk közül, amit itt nálunk felszolgálnak egy kínaiban. Sokan elvitelre kérjük, hogy otthon fogyasszuk el, de akkor már érdemesebb meg is főzni otthon, no persze ha van időnk rá. Cserébe ez a verzió sokkal ízletesebb, mint az éttermi változat.
Hozzávalók:
0,5 dl Kukorica keményítő, plusz 1 tk
0,5 dl hideg víz
1 vagy inkább 2 piros chili, friss vagy szárított
100 g sertéshús, sovány részből
1 tk olaj
15 g Fafülgomba szárított
20 g Shiitake gomba szárított
200 g Tofu
200 g Selyem Tofu
100 g Bambuszrügy csíkok
2 tojás
1-2 szál Újhagyma
1,6 liter Csirkehús alaplé, leves
fél tk Fehérbors, őrölt
2 tk Gombás Szójaszósz
1 ek Világos Szójaszósz
1 tk Szezámolaj
3 ek Fehér Rizsecet 5%-os
csipetnyi Cukor
Elkészítés:
- Oldj fel 0,5 dl Kukorica keményítőt ugyanannyi hideg vízben, egy villával keverd addig, amíg teljesen feloldódik.
- Vágd fel hosszában a szárított, vagy friss Chiliket, kapard ki a magját, majd aprítsd fel.
- Csíkozd fel a Sertéshúst, tedd egy kis tálba, szórj rá egy teáskanál Kukorica keményítőt és önts rá 1 teáskanál olajat is. Keverd jól össze.
- Áztasd vízbe a Fafülgombát és a Shiitake gombát 1-2 órára, hogy jól át legyenek itatva. Az áztatólevet dobd ki. A gombákat csíkozd fel, durvára, rusztikusra.
- Vágd a Tofu-kat (a selyemtofut és a fűszerezett tofut is) 5 cm hosszú és 1 cm széles csíkokra. Ha nem kapsz fűszerezett Tofu-t, akkor csak a Selyemtofu-t használd.
- A Bambuszrügyről öntsd le a levet, mosd át.
- Verd fel a 2 tojást egy kis tálban. Mosd meg és karikázd fel az újhagymát.
- Forrald fel a Csirkehús alaplevet, (én kockából készítem), egy Wok-ban, vagy Serpenyőben, és add hozzá a Sertéshús csíkokat. Keverd, ne ragadjanak egymáshoz, ez előfordul a Kukorica keményítő miatt. Ha hab képződik, felezd le.
- Dobd hozzá a Chili darabokat, a Fehérborsot, mindkét fajta Szójaszószt, és ha kell sót is, de vigyázz a Szójaszósz elég sós szokott lenni.
- Dobd hozzá a Fafülgomba és a Shiitake gomba csíkokat, a Bambuszrügyet, és forrald fel, majd hagyd rotyogni alacsony hőfokon.
- Add hozzá mindkét Tofu-t, a Szezámolajat, az ecetet és egy csipetnyi cukrot is. Ekkor már az illatának, kinézetének olyannak kell lennie, mint az éttermi változatnak.
- A villáddal keverd fel újra a már feloldott Kukorica keményítőt, mert leüllepszik a keményítő az aljára. Lassan csúrgasd bele a levesbe az oldatot, vékony csíkban csurgatva, állandó keverés mellett. Kelletkezzen egy kisebb őrvény a levesben, amikor csúrgatod a keményítőt, így nem csomósodik össze. Nem muszály az egészet belekeverned, előbb győződj meg róla, hogy a sűrítés elegendő-e. Ha kell még, akkor öntsd hozzá a maradékot is.
- Tartsd a levest rotyogtatva, és ugyanígy csúrgasd bele a felvert tojásokat is.
- Tálald forrón és Újhagyma karikákkal díszítve.
Jó étvágyat!
forrás: https://thewoksoflife.com/2013/10/hot-sour-soup/