Nyakunkon a spárga szezon. Végre! Hogy én mennyire szeretem ezt a zöld ízrakétát. Gondolom, levest készít belőle a többség, ezért, nevünkhöz híven egy wokkozott verziót, egzotikusan fűszerezve, ismertetek meg veletek. Hajrá! Egyszerűen, gyorsan elkészíthető, és nagyon finom.
Hozzávalók:
2+3 ek világos szójaszósz
2 ek kínai Chinkiang rizsecet
4 tk kukoricakeményítő
750 g hús (sertés, csirke, stb) apróra vágva
1+1 ek szezámolaj
1 köteg spárga kb 500 g, pucolva, darabolva
2 ek gyufára aprított friss gyömbér
vagy 1 ek őrölt gyömbér
1 ek chili-fokhagymás szósz
3 ek osztriga szósz
1 ½ ek méz
4 mogyoróhagyma vagy zöldhagyma, karikázva
Elkészítés:
- Keverd össze a szója szószt, a rizsecetet és a keményítőt egy tálban, és verd fel habverővel. Add hozzá a sertéshúst/csirkehúst és forgasd össze az egészet.
- Hevíts fel 1 ek. szezámolajt a wokban/serpenyőben magas hőfokra. Dobd bele a spárgát, a gyömbért és a chili szószt. Kevergesd, amíg a spárga megsül, de még ropogós, „al dente”. Vedd ki a wokból és tedd félre.
- Öntsd bele a maradék 1 ek szezámolajt a wokba, és öntsd bele a húst. Gyorsan kevergesd, szétválasztva a darabokat, ha összeragadtak. Süsd barnára, kb 4 percig, majd öntsd vissza a spárgát, és keverd jól össze.
- Öntsd hozzá a maradék szójaszószt, az osztrigaszószt, és a mézet. Gyors keverő mozdulatokkal wokkozd még 2 percig, végül szórd rá a mogyoróhagymát és dolgozd bele. (Én a zöldhagyma fehér szárát aprítottam bele, és úgy is finom)
- Tálald Jázmin rizzsel
forrás: Melissa at Alosha’s Kitchen.com