Csípős Wok-csirke - Chongqing Csirke

Csípős Wok-csirke - Chongqing Csirke

Az éhesen hazaérkező családtagok meglehetősen gyakori kérése így hangzik: -Van egy kis csirkemell a hűtőben, dobj össze gyorsan valamit a Wokban, éhesek vagyunk! Ilyen esetekre készítem el ezt a fogást. Ha rizs a köret, akkor az hosszabb ideig készül, mint maga a csirke. Felaprítással együtt 20 perc az elkészítési idő. Nem rossz, ahhoz képest, hogy ez mégiscsak egy főtt étel. Kezdőknek kiváló belépő a távol-keleti konyha rejtelmeibe, még az sem baj, ha nincs Wok a konyhafelszerelés között, serpenyőben is el lehet készíteni. Hajrá!

Hozzávalók:

Chilis Csirke:

500 g csirkemell, csíkokra vágva

1 dl kukorica keményítő

1/2 teáskanál őrölt feketebors

3 dl földimogyoró olaj

8-10 szárított erős paprika (chili)

1 teáskanál Szechuáni bors, egész

3 gerezd fokhagyma, szeletelve

1 póréhagyma fehér része, szeletelve

1 kis darab gyömbér, szeletelve

Marinád/pác:

2 evőkanál világos szója szósz

2 evőkanál rizsbor, mirin vagy brandy, sherry

2 tojás fehérje

Szósz:

2 evőkanál fokhagymás chiliszósz

1 evőkanál világos szójaszósz

1 evőkanál víz, vagy ha van, akkor csirkehús leves alaplé

1 teáskanál kukorica keményítő

 

Elkészítés:

  • Egy tálban keverd össze a páclevet, szója szósz, rizsbor (kihagyható) és a tojásfehérjét. Keverd bele a csirkedarabokat, hogy mindenhol befedje a páclé. Tedd félre 10 percre.
  • Egy kis edényben keverd össze a szósz hozzávalóit, a fokhagymás chiliszószt, a szójaszószt, a csirkehúslevest, vagy vizet, és a kukorica keményítőt, tedd félre.
  • Egy másik tálban keverd össze a száraz hozzávalókat, a kukoricakeményítőt, a sót és a borsot. 10 perc leteltével forgasd bele a csirkedarabokat a keményítő keverékben, a felesleget lerázva róluk.
  • Bő földimogyoró olajban, (ha nincs, sima növényi olaj is megteszi), magas hőfokon, egy szűrőkanál segítségével lassan mártsd bele a csirkedarabokat a forró olajba. Nem kell egyszerre kisütni az egészet, inkább ké-három adagra bontva az ideális. Szűrőkanállal szedd ki az aranybarnára sült csirkedarabokat, és konyhai papírtörlőn hagyd felitódni a felesleges olajat.
  • Öntsd le a maradék oaljat a serpenyőből/ wokból, és egy evőkanál olajat hevíts fel közepes/magas hőfokra. Bobd bele a chiliket, süsd, amíg hólyagosodni nem kezd, 30-45 másodpercig, add hozzá a póréhagymát, a fokhagymát, a gyömbér szeleteket, a szechuáni borsot, és süsd még 2 percig, most már inkább közepes hőfokon. Öntsd hozzá a szószt, és sűrítsd, redukáld sűrűsödésig, kb 1 percig.
  • Öntsd vissza a csirkedarabokat, keverd jól össze és KÉSZ! Tálald melegen, rizzsel, vagy tetszőleges körettel.

Jó étvágyat!