Az éhesen hazaérkező családtagok meglehetősen gyakori kérése így hangzik: -Van egy kis csirkemell a hűtőben, dobj össze gyorsan valamit a Wokban, éhesek vagyunk! Ilyen esetekre készítem el ezt a fogást. Ha rizs a köret, akkor az hosszabb ideig készül, mint maga a csirke. Felaprítással együtt 20 perc az elkészítési idő. Nem rossz, ahhoz képest, hogy ez mégiscsak egy főtt étel. Kezdőknek kiváló belépő a távol-keleti konyha rejtelmeibe, még az sem baj, ha nincs Wok a konyhafelszerelés között, serpenyőben is el lehet készíteni. Hajrá!
Hozzávalók:
Chilis Csirke:
500 g csirkemell, csíkokra vágva
1 dl kukorica keményítő
só
1/2 teáskanál őrölt feketebors
3 dl földimogyoró olaj
8-10 szárított erős paprika (chili)
1 teáskanál Szechuáni bors, egész
3 gerezd fokhagyma, szeletelve
1 póréhagyma fehér része, szeletelve
1 kis darab gyömbér, szeletelve
Marinád/pác:
2 evőkanál világos szója szósz
2 evőkanál rizsbor, mirin vagy brandy, sherry
2 tojás fehérje
Szósz:
2 evőkanál fokhagymás chiliszósz
1 evőkanál világos szójaszósz
1 evőkanál víz, vagy ha van, akkor csirkehús leves alaplé
1 teáskanál kukorica keményítő
Elkészítés:
- Egy tálban keverd össze a páclevet, szója szósz, rizsbor (kihagyható) és a tojásfehérjét. Keverd bele a csirkedarabokat, hogy mindenhol befedje a páclé. Tedd félre 10 percre.
- Egy kis edényben keverd össze a szósz hozzávalóit, a fokhagymás chiliszószt, a szójaszószt, a csirkehúslevest, vagy vizet, és a kukorica keményítőt, tedd félre.
- Egy másik tálban keverd össze a száraz hozzávalókat, a kukoricakeményítőt, a sót és a borsot. 10 perc leteltével forgasd bele a csirkedarabokat a keményítő keverékben, a felesleget lerázva róluk.
- Bő földimogyoró olajban, (ha nincs, sima növényi olaj is megteszi), magas hőfokon, egy szűrőkanál segítségével lassan mártsd bele a csirkedarabokat a forró olajba. Nem kell egyszerre kisütni az egészet, inkább ké-három adagra bontva az ideális. Szűrőkanállal szedd ki az aranybarnára sült csirkedarabokat, és konyhai papírtörlőn hagyd felitódni a felesleges olajat.
- Öntsd le a maradék oaljat a serpenyőből/ wokból, és egy evőkanál olajat hevíts fel közepes/magas hőfokra. Bobd bele a chiliket, süsd, amíg hólyagosodni nem kezd, 30-45 másodpercig, add hozzá a póréhagymát, a fokhagymát, a gyömbér szeleteket, a szechuáni borsot, és süsd még 2 percig, most már inkább közepes hőfokon. Öntsd hozzá a szószt, és sűrítsd, redukáld sűrűsödésig, kb 1 percig.
- Öntsd vissza a csirkedarabokat, keverd jól össze és KÉSZ! Tálald melegen, rizzsel, vagy tetszőleges körettel.
Jó étvágyat!