Nincs jobb annál, mint belemerülni egy tál gőzölgő forró Csirke Thukpába egy hosszú nap után! Minden elkészül az Instant Potban, így a Thukpát könnyedén elkészítheted a stresszmentesen!
Mi az a csirke thukpa?
A "thuk" szó a szív jelentésű, és a thukpa nem más, mint szívmelegítő. A thukpa egy forró tészta leves tibeti eredettel, zöldségekkel és/vagy hússal, valamint intenzív ízű alaplével készül. Rengeteg thukpa változat létezik, és nehéz volt választani közülük, mert mindegyik nagyon finom. De a kedvencünk a csirke thukpa, intenzív ízű alaplével, szaftos húsdarabokkal és forró chili olajjal a tetején.
Szeretem azt a tényt, hogy ez a Csirke Thukpa - egyfajta csirke tésztaleves - egy teljes étkezés önmagában, és rendkívül tápláló. Hús, rengeteg zöldség és tészta! Az alaplé nagyon megnyugtató, a chili olaj pedig megadja neki a hőfokot. Nagyon egyszerű elkészíteni.
Hozzávalók:
Csirkehúsleves:
4 evőkanál olaj
250 gramm csirkecomb, csonttal, bőr nélkül (3-4 comb)
1 közepes méretű hagyma, kockázva
3 szál zeller, felaprítva
1 csésze gomba, negyedelve
1 teáskanál só
1 csillagánizs (opcionális)
½ teáskanál koriandermag
1 teáskanál egész fekete bors
8 csésze víz
Chili paszta:
10 db szárított egész piros chili
1 csésze víz
½ csésze olaj
1 teáskanál szójaszósz
1 teáskanál cukor
1 ½ teáskanál só
½ teáskanál ecet
Thukpa:
2 evőkanál olaj
1 evőkanál fokhagyma, aprítva
½ evőkanál gyömbér, aprítva
½ csésze kínai kel, szára és levele elkülönítve, kockázva
½ csésze káposzta, reszelve
½ csésze sárgarépa, julienne-re vágva
1 teáskanál szójaszósz
½ teáskanál ecet
1 - 2 teáskanál só
1 teáskanál bors
2 evőkanál újhagyma zöldje, aprítva a tálaláshoz
1 ½ csésze tészta, főzve
Elkészítés:
Az Instant Potban csirkehúsleves
Kapcsold be az Instant Pot-ot MEDIUM hőmérsékleten a SAUTE módba. Amint a kijelzőn megjelenik a "hot" felirat, adj hozzá olajat a belső edénybe, és engedd kissé felmelegedni. Add hozzá a csirkehúsdarabokat, és hagyd, hogy megpiruljanak (kb. 3-4 perc). Majd sózd meg enyhén.
Add hozzá a hagymát, a zellert, a gombát és sózd meg. Keverd össze, majd pirítsd enyhén körülbelül egy percig. Add hozzá a csillagánizst, a koriandermagot és a fekete borsot. Keverd össze. Folytasd a pirítást 3-4 percig, vagy amíg a gombák enyhén megbarnulnak. Adj hozzá vizet, keverd össze, majd tedd rá a fedőt.
Nyomd meg a CANCEL gombot, majd válaszd ki a MANUAL (KÉZI) beállítást HIGH pressure (MAGAS nyomás) módban. Állítsd be az időzítőt 30 percre, és fordítsd a nyomásszelepét Sealing (Zárás) állásba. Amint az időzítő hangjelzést ad, hagyd, hogy természetesen 15 percig nyomás alatt maradjon, majd fordítsd a nyomásleeresztő szelepét Venting (Szellőztetés) állásba, és engedd ki a maradék nyomást. Szűrd le a levest (a csirkét félretéve), és tedd félre későbbre.
Válaszd szét a csirkehúsdarabokat. Két villával szedd szét a csirkét, és tedd félre. Válaszd le a csontokat.
Chili paszta
Áztasd a szárított piros chilit forrásban lévő vízbe 30 percig, vagy amíg megpuhulnak. Távolítsd el a chilit, majd turmixold össze durvára.
Adj olajat egy serpenyőbe alacsony lángon, és hagyd, hogy kissé felmelegedjen. Add hozzá a chili pasztát, és pirítsd 10-12 percig folyamatos keverés közben. Ügyelj arra, hogy az alapíz elillanjon. Adj hozzá cukrot, szójaszószt és sót. Keverd össze az ecettel. Tedd félre.
Thukpa
Kapcsold be az Instant Pot-ot MEDIUM hőmérsékleten a SAUTE módba. Amint a kijelzőn megjelenik a "hot" felirat, adj hozzá olajat a belső edénybe, és engedd kissé felmelegedni. Amint az olaj felmelegszik, add hozzá a fokhagymát és a gyömbért, majd pirítsd egy percig.
Ezután add hozzá a kínai kel szárát, a káposztát és a sárgarépát, majd pirítsd még egy percig. Add hozzá a leszűrt levest, és keverd össze.
Adj hozzá szójaszószt, ecetet, sót és borsot. Keverd össze, hogy jól összekeveredjenek. Add hozzá a kínai kel leveleit, és keverd össze. Tedd hozzá a széttépett csirkét, majd hagyd ezt 2 percig párolódni. Ezután nyomd le az Instant Pot CANCEL (MEGSZAKÍTÁS) gombjával.
Az összeállításhoz tedd a főtt tésztát egy tálba. Öntsd rá a csirke thukpa levest csirkedarabokkal és zöldségekkel. Csepegtess rá chili olajat, majd tálald forrón.
Jó étvágyat!
Forrás: https://myfoodstory.com/instant-pot-chicken-thukpa/