Köztudott, hogy a kínai kajákat nagyon gyorsan szokták készíteni az éttermekben. A titok az, hogy a hús és zöldség kis darabkáit forró olajba dobálják wokba vagy serpenyőbe. Hasonló módszert használhatsz otthon is, ha szeretnéd megidézni a kínai kaják varázsát, vagy ha egyszerűen csak gyorsan ki akarsz tenni valami finomat az asztalra. Ez a kínai csirke osztriga szósszal recept pedig segít neked, hogy ne kelljen házhoz rendelned az ételedet. (Ja, és ha már itt tartunk, főzz mellé egy adag Jázmin rizst!)
Hozzávalók:
A páchoz:
2 evőkanál világos szójaszósz (30 ml)
1 evőkanál rizsecet (15 ml)
1 teáskanál szezámolaj (5 ml)
1 evőkanál kukoricaliszt (10 gramm)
Hús:
450 gramm csont nélküli, bőr nélküli csirkemell vagy comb
Szószhoz:
1,5 evőkanál kukoricaliszt (15 gramm)
80 ml víz
1 evőkanál sötét szójaszósz (15 ml)
2 evőkanál osztrigaszósz (30 ml)
1 evőkanál rizsecet (15 ml)
1 teáskanál kristálycukor (5 gramm)
1 teáskanál szezámolaj (5 ml)
Az Összeállításhoz:
2 evőkanál földimogyoróolaj (30 ml), két részre osztva
1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 teáskanál apróra vágott friss gyömbér
2 közepes zöldhagyma, átlósan 2,5 cm-es darabokra vágva
3-4 szárított kínai gomba, langyos vízben felpuhítva és szeletekre vágva
1 doboz bambuszrügy (vagy 1 doboz bébikukorica), leszűrve
Elkészítés:
- Gyűjtsd össze a hozzávalókat.
- Keverd össze a szójaszószt, rizsecetet és szezámolajat egy tálban.
- Add hozzá a csirkét, majd forgasd bele a szószba, hogy mindenhol befedje a szójaszószos keverék. Szórd rá egyenletesen az 1 evőkanál kukoricalisztet, majd forgasd össze újra. Tedd a csirkét a hűtőbe 10-15 percre, hogy az ízek átjárják a húst.
- Amíg a csirke pácolódik, oldj fel a 1 1/2 evőkanál kukoricalisztet 0,8 dl vízben, majd keverd össze a sötét szójaszósszal, az osztriga szósszal, a rizsborecettel, a cukorral és a szezámolajjal.
- Melegíts fel a wokod vagy egy mély serpenyőt nagy lángon, majd add hozzá az 1 evőkanál olajat. Amikor az olaj szépen csillog, add hozzá a fokhagymát, a gyömbért és a zöldhagymát, majd pirítsd kb. 1 percig, amíg illatosak és már enyhén megpirultak. Vigyázz, mert a fokhagyma könnyen megég, javaslom, kezd a hagymával és csak egy kis idő után add hozzá a fokhagymát meg a gyömbért.
- Tedd át a gyömbért, fokhagymát és hagymát egy kis tálba.
- Vedd ki a csirkét a hűtőből, majd dobd bele a wokba egy kis olajon, gyakran kevergetve, addig pirítsd, amíg színük megváltozik aranybarnára, kb. 3-4 perc.
- Vedd ki a csirkét a wokból.
- Add hozzá a maradék 1 evőkanál olajat, majd tedd vissza a fokhagymát, gyömbért és hagymát a wokba. Adj hozzá gombát és bambuszrügyet (vagy bébi kukoricát) és pirítsd őket egy percig.
- Tedd vissza a csirkét a wokba.
- Készíts egy mélyedést a közepébe, majd öntsd ide a szószt. Keverd össze.
- Pirítsd további 1-2 percig, amíg a szósz besűrűsödik és bevonja az összes hozzávalót. Tálald rizzsel!
Jó étvágyat!
forrás: https://www.thespruceeats.com/chicken-in-oyster-sauce-recipe-694901