Csülök Kínai módra - fűszeresen, csípősen

Csülök Kínai módra - fűszeresen, csípősen

Az alapanyagok felhasználásában a magyar és a kínai konyha hasonlít. Egy Nyugat-Európai elájul egy jó sertéscsülök láttán, a kínai és a magyar nem pazarol, az állat szinte minden részét jól, és méginkább finoman tudja hasznosítani. Európa ezt a finomságot kutyaeledelnek darálja le. Legalább a kutyák ott jól járnak. Szóval, ha eddig csak paprikásan (imádom) etted, ideje kipróbálni valami izgalmasat, íme, a kínai csülök:

Hozzávalók:

120 g áztatott bab (szójabab, fehérbab, stb)

7-800 g sertéscsülök, darabolva

2 evőkanál olaj

4 szelet friss gyömbér

4 szál újhagyma, karikázva

3 db csillagánizs

1 rúd fahéj

2 db babérlevél

10 g Madárszem chili, egész

1 mandarin hámozott héja

20-30 g barna nádcukor

2 evőkanál sötét szójaszósz

3 evőkanál világos szójaszósz

0,5 dl vörösbor, sherry, mirin vagy brandy

8-10 dl víz, só

 

Elkészítés:

  • Áztasd be a babot egy éjszakára. Vágasd fel a hentessel (vagy magad) a csülköket méretes darabokra. Ha a hentesednek van szalagfűrésze, vágasd ketté a csontokat hosszában, mert így a velő is jobban érvényesül.
  • Egy alapos öblítés után tedd fel egy nagyobb lábasba annyi vízzel, hogy ellepje a csülökdarabokat a víz. Forrald fel, és hagyd forrni egy pár percig. Vedd le a tűzről és öblítsd le, tedd félre.
  • Hevíts olajat egy vastagaljú lábasban, öntöttvas a legjobb, közepes hőfokra. Dobd bele a gyömbért, az újhagyma fehér részeit, a csillagánizst, a fahéjrudat, a babérleveleket, a madárszem chiliket és a mandarin héjat. Hagyd egy percig pirulni, kevergetve, de ne hagyd hogy odaégjenek.
  • Óvatosan add hozzá a csülökdarabokat, süsd pirítsd meg minden oldalukon, állandóan kevergetve.
  • Öntsd hozzá a leszűrt babot, szórd meg a nádcukorral, öntözd meg a sötét és a világos szójaszósszal, a vörösborral és végül a vízzel. Alaposan keverd meg, fedd le. Hagyd főni, rotyogva, 70-80 percig alacsony hőfokon.
  • Időközönként keverd meg, ne hagyd odaégni. A vége felé kostold meg, sózd meg, ha szükséges. Ne főzd túl, nem kell, hogy a hús leváljon a csontról magától. Maradjon egy kis ellenállás, harapnivaló rajta.
  • Ha a leve, szaftja túl híg a vége felé, emeld a hőt, és forrald el a levet, persze kavargatva, nehogy odaégjen.
  • Tálalásnál szórd meg az újhagyma zöld részeivel, karikára aprítva.

Jó étvágyat!

forrás: http://thewoksoflife.com/2017/02/braisedporktrotters/