Az alapanyagok felhasználásában a magyar és a kínai konyha hasonlít. Egy Nyugat-Európai elájul egy jó sertéscsülök láttán, a kínai és a magyar nem pazarol, az állat szinte minden részét jól, és méginkább finoman tudja hasznosítani. Európa ezt a finomságot kutyaeledelnek darálja le. Legalább a kutyák ott jól járnak. Szóval, ha eddig csak paprikásan (imádom) etted, ideje kipróbálni valami izgalmasat, íme, a kínai csülök:
Hozzávalók:
120 g áztatott bab (szójabab, fehérbab, stb)
7-800 g sertéscsülök, darabolva
2 evőkanál olaj
4 szelet friss gyömbér
4 szál újhagyma, karikázva
3 db csillagánizs
1 rúd fahéj
2 db babérlevél
10 g Madárszem chili, egész
1 mandarin hámozott héja
20-30 g barna nádcukor
2 evőkanál sötét szójaszósz
3 evőkanál világos szójaszósz
0,5 dl vörösbor, sherry, mirin vagy brandy
8-10 dl víz, só
Elkészítés:
- Áztasd be a babot egy éjszakára. Vágasd fel a hentessel (vagy magad) a csülköket méretes darabokra. Ha a hentesednek van szalagfűrésze, vágasd ketté a csontokat hosszában, mert így a velő is jobban érvényesül.
- Egy alapos öblítés után tedd fel egy nagyobb lábasba annyi vízzel, hogy ellepje a csülökdarabokat a víz. Forrald fel, és hagyd forrni egy pár percig. Vedd le a tűzről és öblítsd le, tedd félre.
- Hevíts olajat egy vastagaljú lábasban, öntöttvas a legjobb, közepes hőfokra. Dobd bele a gyömbért, az újhagyma fehér részeit, a csillagánizst, a fahéjrudat, a babérleveleket, a madárszem chiliket és a mandarin héjat. Hagyd egy percig pirulni, kevergetve, de ne hagyd hogy odaégjenek.
- Óvatosan add hozzá a csülökdarabokat, süsd pirítsd meg minden oldalukon, állandóan kevergetve.
- Öntsd hozzá a leszűrt babot, szórd meg a nádcukorral, öntözd meg a sötét és a világos szójaszósszal, a vörösborral és végül a vízzel. Alaposan keverd meg, fedd le. Hagyd főni, rotyogva, 70-80 percig alacsony hőfokon.
- Időközönként keverd meg, ne hagyd odaégni. A vége felé kostold meg, sózd meg, ha szükséges. Ne főzd túl, nem kell, hogy a hús leváljon a csontról magától. Maradjon egy kis ellenállás, harapnivaló rajta.
- Ha a leve, szaftja túl híg a vége felé, emeld a hőt, és forrald el a levet, persze kavargatva, nehogy odaégjen.
- Tálalásnál szórd meg az újhagyma zöld részeivel, karikára aprítva.
Jó étvágyat!
forrás: http://thewoksoflife.com/2017/02/braisedporktrotters/