A Curry elnevezés az angol gyarmatosítóktól ered, Indiában a „Kari” elnevezés csípős mártást jelent, a fűszerkeverékeket Masala-nak nevezik. A gyarmatosítók honosították meg Angliá- ban, hogy a tipikus indiai ízeket magukkal hozhassák. Míg Indiá- ban előfordul, hogy egy fűszerkeverék 25-30 féle fűszerből tevődik össze, addig a Curry 6-8 féle fűszert tartalmaz, ritkán változó összetevőkkel, arányokkal. Alkotói közül a kurkuma, a római kömény, a görögszénamag, a gyömbér, a koriander, a chili mindig megtalálható. Curry levelet soha nem tartalmaz.
Felhasználási javaslat: Mindenféle húsok pácolására, csirke, sertés, marha, bárány, nyúl, vadhús. Használhatjuk még raguk, pörköltek ízesítésére, babétekel, lencseételek, csicseriborsó ételek vagy sárgaborsó fűszerezésére.
Hol használják?: Egyesült Királyság, Európa, Észak Amerika