Dopiaza csirke

Dopiaza csirke

A hindu nyelvbe a "do" kettőt jelent, a "piaza" pedig hagymát, utalva a jellegzetes hagyma dominenciára ebben az ételben.

Hozzávalók:

500 gr csirkemell

6 db kisebb hagyma, félbevágva

3 babérlevél

8 db zöld kardamon

5 gr chilipehely

4 szem szegfűszeg

8 szem egész feketebors

3 gerezd fokhagyma, törve, vagy

1 evőkanál fokhagyma granulátum

2 db hagyma aprítva

1 teáskanál őrölt koriander

1 teáskanál őrölt római kömény

1/2 teáskanál őrölt kurkuma

1 teáskanál őrölt cayenne paprika

1/2 teáskanál himalájai só

2 db nagy paradicsom, aprítva

1/2 bögre víz

3 evőkanál olivaolaj

250 gr Basmati rizs

2-3 cm friss gyömbér szeletelve, vagy

1 evőkanál őrölt gyömbér

 

Elkészítés:

1. Hevíts fel 2 evőkanál olajat és dinszteld meg a kettévágott hagymákat puhára, áttetszőre. Vedd le a tűzről és tedd féltre.

2. A serpenyőbe/wokba öntsd a maradék olajat, és pirítsd meg a babérlevelekt, a zöld kardamomt, a szegfűszeget és a feketebors szemeket.

3. Várd meg míg pattognak/pirulnak, add hozzá a a hagymát a fokhagymával és a gyömbérrel, és süsd kb. 3 percig.

4. Add hozzá az őrölt fűszereket, sót, és süsd további 3 percig.

5. Tedd hozzá a vizet, a paradicsomot és hagyd lassan forrni 5 percig, amíg a szósz sűrűsödni nem kezd.

6. Végül tedd hozzá a csirke darabokat, és főzd tovább 12-15 percig.

7. Tálald jó minőségű Basmati rizzsel, és zöldségkörettel.

Jó étvágyat!

forrás: food.com