Édes-Savanyú Kínai Leves

Édes-Savanyú Kínai Leves

Ha valaki először látogat el egy kínai gyorsétkezdébe, ezzel a levessel biztosan találkozik, sőt merem állítani, hogy ez lesz az első, amit megkóstol, legalábbis az elsők között. Valószínű az is, hogy a magyar ízlelőbimbóknak ismerős ez az étel, elkészítése sem nehéz, próbálkozzunk vele bátran otthon is. Az alapanyagok beszerzése nem nehéz a mai világban, a friss hozzávalók kaphatók egy jól felszerelt közértben, a többit meg meg lehet rendelni a neten, pl. innen.

Hozzávalók:

0,6 dl kukorica keményítő

0,5 dl víz

2 teáskanál chili pehely

100 g sertéshús

1 teáskanál olíva olaj

10 g szárított fafülgomba

100 g tofu

200 g bambuszrügy (konzerv)

2 tojás

1 db újhagyma

2 liter csirkehús leves szűrt

1/2 teáskanál őrölt fehérbors

2 teáskanál gombás szójaszósz

1 evőkanál csökkentett sótartalmú szójaszósz

1 teáskanál szezámolaj

3 evőkanál Chinkiang rizsecet

1 csipetnyi cukor

 

Elkészítés:

  • Keverd össze a  0,5 dl kukorica keményítőt ugyanannyi vízzel, kevergesd, hogy a keményítő egyenletesen feloldódjon.
  • Szeleteld fel a sertéshúst vékony szeletekre, majd dobj rá 1 teáskanál kukorica keményítőt, önts rá ugyanennyi olíva olajat is. Keverd jól össze.
  • Áztasd a fafülgombát vízbe, 1-2 órára, hogy teljesen megszívja magát folyadékkal. Ha kész, vagdosd durván össze.
  • Vágd fel a tofut csíkokra, szeleteld fel a bambusz szeleteket ugyanilyen formára.
  • Verj fel 2 tojást egy tálban, vágd össze az újhagymát és tedd félre mindkettőt.
  • Forrald fel a csirkehús levest a wokban vagy a serpenyőben, add hozzá a húst, keverd, és ne hagyd a hússzeleteket összeragadva, ha kell szedd szét őket. Ha hab keletkezik, kanállal fölözd le.
  • Add hozzá a chili pelyhet, a fehérborsot, mindkét szójaszószt, ellenőrizd a sósságát, ha kell sózd. Add hozzá a fafülgombát, a bambuszszeleteket, forrald fel. Tedd bele a tofut, a szezámolajat, az ecetet és a csipetnyi cukrot. Főzd, amíg a hús megfől.
  • A feloldott keményítőt keverd fel mégegyszer, szép simára, és állandó körös-körös keverés mellett öntsd vékony sugárban a leves közepébe, ezzel a csomósodást előzzük meg. Állj meg, amikor 3/4-ét belekeverted, ellenőrizd a leves sűrűségét. Ha a kanaladat befedi, akkor jó, ha nem akkor öntsd hozzá a maradékot is.
  • Forrald tovább a levest, épp hogy rotyogtatva, és ismételd meg a beleöntési folyamatot, de most a felvert tojásokkal. Figyelj arra, hogy elég gyorsasággal keverd körbe-körbe, nehogy a tojás csomósodjon. A kínai szakács erre azt mondja "hadd virágozzon ki a tojás".
  • Díszítsd az újhagyma karikákkal, és forrón tálald.

Jó étvágyat!

forrás: http://thewoksoflife.com