Édes-Savanyú, Szilvás Kacsa

Édes-Savanyú, Szilvás Kacsa

Különleges kínai finomság, a Szilvaszósszal készített Édes-Savanyú Kacsa. Elkészíteni nem nehéz, csak meg kell neki adni az időt, azt a két és fél órát, ami kell a tökéletesen átsült, ízes kacsához. Vasárnapi ebédnek, amikor az egész család az asztalhoz ül, parádés, ünnepi.

Hozzávalók:

1 egész sovány kacsa, kb 2,5 kg

1 teáskanál só

1/2 teáskanál fehérbors, őrölt

1/4 teáskanál gyömbér, őrölt

2 evőkanál olíva olaj

2 gerezd fokhagyma, szeletelve

5 db mogyoróhagyma, vékonyra szeletelve

3 nagyobb vöröshagyma, vékonyra szeletelve

5-6 szem aszalt szilva, sós vízbe áztatva

2 dl Szilvasszósz

3 dl csirkehús leves, akár kockából is

1 narancs héja lereszelve

1 evőkanál Chinkiang rizsecet

 

Elkészítés:

  • Jól öblítsd le az egész kacsát kívül-belül, és mindent törölj szárazra egy papírtörlővel. Keverd össze a sót, a fehérborsot és a gyömbért egy kis tálban, majd alaposan dörzsöld be ezzel a keverékkel a kacsát, kívül-belül. Tedd félre pácolódni egy fél órára. Áztass 5-6 szem aszaltszilvát sós vízben szintén 30 percig. A víz ne legyen több, mint ami éppen csak ellepi a szilvákat.
  • Végy egy olyan lábast, melyet sütőbe is tehetsz, pl egy öntöttvas edényt, öntöttvas fedővel, de bármilyen jó lesz, ha nincs rajta műanyag fogantyú, vagy olyan rész, amely nem bírja a hőt. Hevíts 2 evőkanál olajat benne, közepes-magas hőfokon. Süsd meg a kacsa minden oldalát aranybarnára, majd tedd félre. Most dobd bele a fokhagymát, az aprított hagymát, és abban a zsírban, amiben a kacsa sült, dinszteld meg 3-5 percig.
  • Melegítsd elő a sütőt 190 C fokra.
  • Egy villával zúzd szét az áztatott szilvákat, vagy, ha nehezen megy, használd az újjaidat, és öntsd hozzá a dinsztelt hagymákhoz. Öntsd hozzá a Szilvaszószt, a csirkehús levest, a narancshéj reszeléket és a rizsecetet. Közepes hőfokon kevergetve forrald fel, és ha forr, vedd le a hőről.
  • Helyezd vissza a kacsát a hőálló edénybe, és egy kanállal egyenletesen öntözd meg a szilvás-hagymás szósszal, kívül is belül is, alaposan. Az a jó, ha az edény alján is lesz bőven a szószból. A kacsa legyen mellével lefelé az edénybe helyezve. Fedd le, és tedd az előmelegített sütőbe 45 percre.
  • Vedd ki a sütőből, két villa segítségével emeld fel a kacsát, ha a belsjében van a szilvás-hagymás szószból, azt öntsd vissza az edénybe óvatosan. Fordítsd meg a kacsát, hogy a mell része legyen felül. Az edény alján kell, hogy maradjon szósz, de ha túl száraz, akkor önts hozzá még csirkehús levest.
  • Fedd le és tedd vissza a sütőbe 15 percre. 
  • Vigyázz arra, hogy maradjon elég szósz az alján, mert most fedő nélkül kell sütnöd még 15 percig.
  • Óvatosan emeld át a kacsát egy vágódeszkára, ahol biztonságosan darabolhatod. Ha gondolod, helyezd a trancsírozott darabokat egy tálalótálra, vagy porciózva direkt a tányérokra.
  • Ha mindent jól csináltál, akkor a hátramaradt szósz egy hagymalekvárszerűség. Ha túl híg, forralj el belőle, ha túl sűrű, adj hozzá egy kis csirkehús levest.
  • A szószt tálald egy kis edényben a kacsa mellé, de kanalazhatsz a húsra is belőle, ízlés kérdése.
  • Köretnek krumplipürét, de a rizs is helyénvaló, tálalj.
Jó étvágyat!

forrás: http://thewoksoflife.com