Itt van egy egyszerű, mártásos ramen tészta recept, sűrű és ízletes mártással! Hozzáadhatod a választott zöldségeket, akár tofu-t és gombát is! A mártás nagyon sokoldalú, így akár wok ételekhez is használhatod. Szürcsölgesd és élvezd!
Hozzávalók:
Tészta:
140 g instant ramen tészta
Pirításhoz:
300 g tofu, zöldség vagy gomba szeletelve
Mártás:
250ml víz vagy zöldségalaplé
6 evőkanál világos szójaszósz
1,5 teáskanál sötét szójaszósz (opcionális)
3 evőkanál kukoricakeményítő
1 evőkanál cukor, juharszirup
2 evőkanál rizsecet
0,25 teáskanál őrölt feketebors
0,5 evőkanál chiliszósz, csípős
1 evőkanál szezámolaj
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
Tálaláshoz:
Felaprított újhagyma a tetejére
Szezámmag a tetejére
Elkészítés:
1. Keverd össze a mártás hozzávalóit, amíg jól el nem keverednek. Nyugodtan módosítsd a mártás hozzávalóinak mennyiségét a kívánt édesség, sós íz, savanyúság és csípős íz alapján. Ezután tedd félre. (Megjegyzés: A mártás színe pirosabb lehet, ha csípős szószt használsz.)
Ha sokkal több zöldséget és több tésztát szeretnél használni, megduplázhatod a mártás receptet, hogy biztosan elég szószos legyen a tészta!
2. Forralj fel vizet egy kis lábasban nagy lángon. Amikor felforr, add hozzá az instant ramen tésztát, vagy a választott tésztát.
3. Félkeményre főzd a tésztát úgy, hogy közepesen rágós maradjon. Körülbelül 2-3 perccel kevesebb ideig főzd, mint a csomagoláson szereplő utasításokban. Így később a mártásban nem fő túl.
4. Szűrd le a tésztát, majd tedd félre. Mosd át hideg vízzel, hogy megállítsd a további főzést, és eltávolítsd a felesleges keményítőt.
5. Amíg a tészta fő, melegítsd fel a serpenyőt közepes hőfokon. Adj hozzá egy kevés olajat.
6. Pirítsd a zöldségeket, gombát vagy tofu-t néhány percig, amíg a saját ízlésed szerint megfőnek.
7. Ezután alaposan keverd össze újra a mártást. Győződj meg róla, hogy a keményítő ne maradjon a serpenyő alján. Öntsd a mártást a serpenyőbe. Hagyd a főni közepes hőfokon 2-3 percig, vagy amíg besűrűsödik a keményítőtől. Folyamatosan keverd, hogy ne ragadjon le a serpenyőben.
8. Amikor kissé besűrűsödött, add hozzá a tésztát.
9. Alaposan keverd össze, hogy bevonja a mártással.
10. Magas hőfokon főzd a tésztát, amíg a tésztát bevonja a szósz teljesen, körülbelül 3 percig.
11. Kóstold meg, majd ízlés szerint ízesítsd még szójaszósszal, édesítőszerrel, szójaszósszal és borssal, ha szükséges.
12. Díszítsd szezámmaggal és újhagymával, ha szeretnéd. Azonnal tálald, amíg forró!
Jó étvágyat!
Forrás: https://thefoodietakesflight.com/easy-saucy-ramen-noodles-vegan-recipe/#recipe