Mindig is szetettem a Falafelt, amikor külföldön laktam, volt egy sarki arab gyorskonyha a közelemben, nagyon finom, fűszeres falafelt készítettek. Így, a tavasz első meleg napjaiban kiültem a párasztalos, frissen nyitott utca részhez, és élveztem ezt a friss zöldfűszerekkel telipakolt csodát, és vártam a nyarat. Általában pita kenyérben tálalták, de később tányéron kértem, mert így nem kellett akkorákat harapnom, és lassabban élvezhettem az ízeket. Sikerült fondorlattal kicsikarni belőlük a receptet, szerintem ez a legeslegjobb Falafel a világon. Ha marad belőle, nyogodtan tedd el másnapra még jobb lesz. (Ha ellen tudsz állni, és nem jársz rá késő este is)
Hozzávalók:
Falafel:
500 g csicseriborsó
1 fej kisebb vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 friss chilipaprika
1 nagy marék petrezselyem zöldje
1 nagy marék coriander zöldje
1 teáskanál őrölt citromhéj
1 evőkanál citromlé
1 evőkanál őrölt coriander
1 evőkanál őrölt római kömény
½ evőkanál só
½ teáskanál sütőpor
olaj a kisütéshez
Tahini:
100 g szezámmag, enyhén pörkölve
1 gerezd fokhagyma
1 csipet só
2-3 evőkanál oliva olaj
víz, citromlé
Elkészítés:
- Egy nappal korábban áztasd be a csicseriborsót.
- Vágd nagy darabokra hagymát, a fokhagymát és a chilit, és dobd egy konyhai mixer-, vagy robotgépbe. majd pulzálva pépesítsd a tartalmát. Állítsd le a gépet.
- Dobd a gépbe a zöldségzöldeket, durvára tépve. Pépesítsd össze az egészet, amíg egy élénkzöld masszát nem kapsz.
- Öntsd bele a csicseriborsót, és pulzálva pépesítsd mindaddig, amíg megfelelő állagú nem less, egy kicsit még darabos, nem túl pépes. Ha összeáll, amikor egy kis gombócot gyúrsz belőle, akkor jó az állaga.
- Kapard ki az egészet egy tálba, és sózd meg, add hozzá a sütőport, a római köményt, az őrölt koriandert, a citromhéj port és a citromlevet. Jól keverd össze.
- Hevíts fel olajat a magasfalú serpenyőben, vagy olajsütőben, legalább 180 fokra. Az olaj legyen legalább 5 cm mély.
- Formálj golyókat a tenyeredben, egy kanál segítségével, nagyjából egy nagyobbacska dió méretűre, és süds barnára őket. Tedd egy konyhapapírra mindet, hogy a felesleges olajat beszívja.
- Tálald melegen a tahini szósszal.
forrás: http://theviewfromgreatisland.com
A tahini szósz készítése:
- Kávédarálóban őröld meg a pörkölt, hámozott szezámmagot.
- Egy tálban keverd össze a fokhagymával, önts rá oliva olajat, vizet, sózd.
- Egy botmixerrel pépesítsd krémes állagúra, és citromlével ízesítsd.
Jó étvágyat!