Falafel

Falafel

Mindig is szetettem a Falafelt, amikor külföldön laktam, volt egy sarki arab gyorskonyha a közelemben, nagyon finom, fűszeres falafelt készítettek. Így, a tavasz első meleg napjaiban kiültem a párasztalos, frissen nyitott utca részhez, és élveztem ezt a friss zöldfűszerekkel telipakolt csodát, és vártam a nyarat. Általában pita kenyérben tálalták, de később tányéron kértem, mert így nem kellett akkorákat harapnom, és lassabban élvezhettem az ízeket. Sikerült fondorlattal kicsikarni belőlük a receptet, szerintem ez a legeslegjobb Falafel a világon. Ha marad belőle, nyogodtan tedd el másnapra még jobb lesz. (Ha ellen tudsz állni, és nem jársz rá késő este is)

Hozzávalók:

Falafel:

500 g csicseriborsó

1 fej kisebb vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 friss chilipaprika

1 nagy marék petrezselyem zöldje

1 nagy marék coriander zöldje

1 teáskanál őrölt citromhéj

1 evőkanál citromlé

1 evőkanál őrölt coriander

1 evőkanál őrölt római kömény

½ evőkanál só

½ teáskanál sütőpor

olaj a kisütéshez

Tahini:

100 g szezámmag, enyhén pörkölve

1 gerezd fokhagyma

1 csipet só

2-3 evőkanál oliva olaj

víz, citromlé

Elkészítés:

  1. Egy nappal korábban áztasd be a csicseriborsót.
  2. Vágd nagy darabokra hagymát, a fokhagymát és a chilit, és dobd egy konyhai mixer-, vagy robotgépbe. majd pulzálva pépesítsd a tartalmát. Állítsd le a gépet.
  3. Dobd a gépbe a zöldségzöldeket, durvára tépve. Pépesítsd össze az egészet, amíg egy élénkzöld masszát nem kapsz.
  4. Öntsd bele a csicseriborsót, és pulzálva pépesítsd mindaddig, amíg megfelelő állagú nem less, egy kicsit még darabos, nem túl pépes. Ha összeáll, amikor egy kis gombócot gyúrsz belőle, akkor jó az állaga.
  5. Kapard ki az egészet egy tálba, és sózd meg, add hozzá a sütőport, a római köményt, az őrölt koriandert, a citromhéj port és a citromlevet. Jól keverd össze.
  6. Hevíts fel olajat a magasfalú serpenyőben, vagy olajsütőben, legalább 180 fokra. Az olaj legyen legalább 5 cm mély.
  7. Formálj golyókat a tenyeredben, egy kanál segítségével, nagyjából egy nagyobbacska dió méretűre, és süds barnára őket. Tedd egy konyhapapírra mindet, hogy a felesleges olajat beszívja.
  8. Tálald melegen a tahini szósszal.

forrás: http://theviewfromgreatisland.com

A tahini szósz készítése:

  1. Kávédarálóban őröld meg a pörkölt, hámozott szezámmagot.
  2. Egy tálban keverd össze a fokhagymával, önts rá oliva olajat, vizet, sózd.
  3. Egy botmixerrel pépesítsd krémes állagúra, és citromlével ízesítsd.

Jó étvágyat!