Az egyszerű húslevesek finomak, az egzotikus húslevesek izgalmasak is. Aki járt már Dél-kelet Ázsiában, az találkozott az utcán főzött és árult nagyon finom levesekkel, fillérekért. Sokan, a túristák közül, nem merik kipróbálni ezeket a nagyszerű leveseket. Egy ilyet szeretnék most bemutatni, egyenesen a Manila-i utcakonyhákból.
Hozzávalók:
650 g sertéshús, lehetőleg hasalja, kockázva
7-8 dl csirkehúsleves, alaplé kockából is jó
2 szál citromnád (van, aki citromfűnek nevezi)
3 db kaffír lime levék, lehetőleg friss
2-4 evőkanál halszósz
1-2 db friss piros chili aprítva
1 nagyobb vöröshagyma, aprítva
2 db közepesen nagy paradicsom, negyedelve
1 hüvelyknyi friss gyömbér vékonyra szeletelve
200 ml kókusztej
3 evőkanál tamarind paszta
2 evőkanál frissen facsart citromlé (Calamansi helyett)
2 evőkanál barna nádcukor
3 db friss zöld chilipaprika
egy maréknyi friss ceruzabab, pár centis darabokra vágva
1 db karalábé (Chayote helyett)
1 maréknyi friss spenótlevél egészben
Elkészítés:
Elkészítése:
- Egy vastagfenekű lábasban, közepes hőfokon, barnítsd meg a sertéshús darabkákat minden oldalukon, majd tedd félre. Az edényből öntsd le a fölösleges zsiradékot és tedd vissza a tűzre, tedd bele a gyömbért, a hagymát és dinszteld üvegesre. Dobd vissza a húsdarabkákat, öntsd fel 2 evőkanál halszósszal, és állandó keverés mellett főzd egy fél percig, majd öntsd bele a csirkehúslevest/alaplevet, dobd bele a citromnádat és forrald fel.
- Tégy fedőt rá, csökkentsd a hőfokot alacsonyra, és add hozzá a chilit, a kaffír lime leveleket és a paradicsomokat. Főzd lassú tűzön 30-40 percig, amíg a hús teljesen puhára megfől.
- Add hozzá a tamarind pasztát, a barnacukrot, a citromlevet, a halszószt és a kókusztejet. Kóstold, és ha kell sózd, vagy még inkább önts hozzá még több halszószt só helyett. Ha túl savanyú, szórj bele még egy kis barnacukrot. Ha krémesebbre, gazdagabbra szeretnéd a levest, vagy ha túl erősre sikeredett, adj hozzá több kókusztejet.
- Add hozzá a többi zöldséget, kivéve a spenótleveleket. Rotyogtasd még 8-10 percig, vagy amíg a zöldségek megpuhulnak, de ne teljesen puhára, legyen egy kicsit ropogós, „al dente”.
- Zárd el a tüzet, szórd bele a spenótleveleket, fedd le, és várj pár percet a tálalással. Díszítsd apróra vágott zöld és piros chilipaprikával és újhagymával. Tálald jó minőségű főtt rizzsel.
Jó étvágyat!
forrás: websushidesign.com