Filippínó édes-savanyú húsleves „Sinigang”

Filippínó édes-savanyú húsleves „Sinigang”

Az egyszerű húslevesek finomak, az egzotikus húslevesek izgalmasak is. Aki járt már Dél-kelet Ázsiában, az találkozott az utcán főzött és árult nagyon finom levesekkel, fillérekért. Sokan, a túristák közül, nem merik kipróbálni ezeket a nagyszerű leveseket. Egy ilyet szeretnék most bemutatni, egyenesen a Manila-i utcakonyhákból.

Hozzávalók:

650 g sertéshús, lehetőleg hasalja, kockázva

7-8 dl csirkehúsleves, alaplé kockából is jó

2 szál citromnád (van, aki citromfűnek nevezi)

3 db kaffír lime levék, lehetőleg friss

2-4 evőkanál halszósz

1-2 db friss piros chili aprítva

1 nagyobb vöröshagyma, aprítva

2 db közepesen nagy paradicsom, negyedelve

1 hüvelyknyi friss gyömbér vékonyra szeletelve

200 ml kókusztej

3 evőkanál tamarind paszta

2 evőkanál frissen facsart citromlé (Calamansi helyett)

2 evőkanál barna nádcukor

3 db friss zöld chilipaprika

egy maréknyi friss ceruzabab, pár centis darabokra vágva

1 db karalábé (Chayote helyett)

1 maréknyi friss spenótlevél egészben

Elkészítés:

Elkészítése:

  • Egy vastagfenekű lábasban, közepes hőfokon, barnítsd meg a sertéshús darabkákat minden oldalukon, majd tedd félre. Az edényből öntsd le a fölösleges zsiradékot és tedd vissza a tűzre, tedd bele a gyömbért, a hagymát és  dinszteld üvegesre. Dobd vissza a húsdarabkákat, öntsd fel 2 evőkanál halszósszal, és állandó keverés mellett főzd egy fél percig, majd öntsd bele a csirkehúslevest/alaplevet, dobd bele a citromnádat és forrald fel.
  • Tégy fedőt rá, csökkentsd a hőfokot alacsonyra, és add hozzá a chilit, a kaffír lime leveleket és a paradicsomokat. Főzd lassú tűzön 30-40 percig, amíg a hús teljesen puhára megfől.
  • Add hozzá a tamarind pasztát, a barnacukrot, a citromlevet, a halszószt és a kókusztejet. Kóstold, és ha kell sózd, vagy még inkább önts hozzá még több halszószt só helyett. Ha túl savanyú, szórj bele még egy kis barnacukrot. Ha krémesebbre, gazdagabbra szeretnéd a levest, vagy ha túl erősre sikeredett, adj hozzá több kókusztejet.
  • Add hozzá a többi zöldséget, kivéve a spenótleveleket. Rotyogtasd még 8-10 percig, vagy amíg a zöldségek megpuhulnak, de ne teljesen puhára, legyen egy kicsit ropogós, „al dente”.
  • Zárd el a tüzet, szórd bele a spenótleveleket, fedd le, és várj pár percet a tálalással. Díszítsd apróra vágott zöld és piros chilipaprikával és újhagymával. Tálald jó minőségű főtt rizzsel.

Jó étvágyat!

forrás: websushidesign.com