Egészen mostanáig nem tudtam mi az a Chia mag, és főleg azt nem mire való, miért kellene ezt nekem fogyasztani. Aztán utána olvastam. Ezt találtam:
• magas az Omega 3 zsírsav tartalma (15 g Chia mag annyi Omega 3 zsírsavat tartalmaz, mint 250 g lazac)
• növényi termék, így koleszterinmentes
• gazdag oldhatatlan (több mint 30%) és oldódó (5-6%) rostokban egyaránt
• telített zsírsav tartalma nagyon alacsony
• proteinben gazdag, és a 8 esszenciális aminosav mellett további aminosavakat is tartalmaz
• kiváló antioxidáns forrás, még az áfonyánál is több antioxidánst tartalmaz
• magas ásványi anyag tartalma van: kálcium, magnézium, vas, cink, A és B vitaminok, réz, kálium
• felhasználása széleskörű lehetőségeket kínál a mindennapi egészséges táplálkozásban
• könnyen emészthető
Most egy finom, üdítő, élvezetes finomságot mutatok, mind a fenti jótékony hatásokkal kombinálva:
Hozzávalók:
2,5 dl mandulatej
1 szál Bourbon Vanília rúd
1 natúr görög joghurt
1 evőkanál Xilit nyírfacukor
1 csipet fehér Himalaya só
50 g Chia mag
100 g földieper, negyedelve
50 g mandulapehely, ha lehet pirított
Elkészítés:
- Egy közepes tálban keverd össze a mandulatejet, a görög joghurtot, a nyírfacukrot, a vanília rúd kikapart magjait, a sót mindaddig, amíg selymes állagú krémszerű alapot kapunk. Keverd bele a Chia magokat, és hagyd állni 30 percig. Ha a magok az aljára ültek, keverd újra, és tedd a hűtőbe egy éjszakára.
- Másnap, tedd a földieper darabokat egy tálba és szórj rá nyírfacukrot, majd a mandulapelyheket is.
- Oszd fel a pudingot 4, általad választott edénybe, szórd rá a földiepres mixet a tetejére és kínáld a szeretteidet, vagy a vendégeidet velük.
Megjegyzés: földieper helyett kitűnő még cseresznyével, áfonyával, ribizlivel, málnával is.
Forrás: veryculinary.com