Délkelet Ázsia mindennapi rizsfajtája, rövidszemű, hiányzik belőle az amilóz, mivel magas a keményítőtartalma, a főzésnél a szemek összetapadnak. Nemcsak köretként, de édességeket, süteményeket is készítenek belőle. Könnyen formálható belőle golyócska, vagy más forma. Angol neve a Glutinous, Sweet Rice (édes rizs) vagy a Sticky Rice (Ragacsos Rizs), és legalább 200 éve termesztik Kínában. Ebből a rizsfajtából erjesztik a Kínai Főzőbort (rizsbor) és a japán Sake-t is.
Felhasználási javaslat: köretként mindenféle távol keleti ételekhez, de a hazai riszt is kiválthatjuk vele, édességekhez, tejberizs, rizsfelfújt, rizslepény, stb. Gyümölccsel, lekvárral kombinálva kiváló desszertek készíthetők belőle. Főzni nem szabad, mert a rizsszemek elpattannának, és a kiszabadult keményítőtartalom tönkretenné a rizst, péppé változtatva azt.