Nyár közepén nekilódul a cukkini. Tavasszal, jól előkészített fészkekbe vetem a magot, na még egyet, na egy utolsót…Eredmény: cukkini dömping. Esszük főzve, sütve, grillezve, zsengén salátába, de még így is be tudunk sokallni belőle. Kidobni persze sajnáljuk, ezért újabb és újabb ihletésű receptek felkutatása a feladat. Íme, a legutolsó, ez is finom volt.
Hozzávalók:
4-6 cukkini (nem túl nagy, kb 20-25 cm hosszúak)
1 evőkanál Dijoni mustár (mással nem olyan finom)
¼ evőkanál barnacukor
1 ½ evőkanál almaecet
2 evőkanál friss aprított kapor
1 dl extra szűz olíva olaj
1 kisebb salotta, vagy lila hagyma
só
feketebors, ha lehet frissen őrölve
100 g feta sajt, morzsolva
Elkészítése: (Jó, ha van egy öntöttvas grillrácsos serpenyőnk, ha nincs anélkül is megy.)
- Melegítsd elő a grillserpenyőt, vagy gyújts be faszénágyat a grillezőben.
- Egy közepes tálban keverd össze a mustárt, az ecetet és az apróra vágott kaprot. Lassan keverd bele az olíva olajt, verd fel, hogy a mustár, az olaj és az ecet finom krémet alkosson. Sózd, borsozd. (Ezt a krémet nevezem én Vinegrette szósznak, és ezt teszem a nyers salátára is, nagyon finom!) Keverd bele a hagymaszeleteket, tedd félre.
- Vágd félbe a cukkinikat, ha túl öreg, vagy zavaró a magos része, egy kanállal kapard ki. Öntsd rá a vinegrette szószt, és keverd jól össze, hogy mindenhová jusson a szószból.
- Terítsd ki a cukkinikat a grillező felületen, közepes hőmérsékleten grillezd pár percig mindkét oldalán, mindaddig, amíg a cukkini majdnem puha, mert akkor finom, ha egy kicsit még ellenáll a fogunknak, „al dente”.
- Tedd tányérra, és öntsd rá a maradék vinegrette szószt, szórd meg morzsolt feta sajttal és tálald melegében, pl. fokhagymás, vajas pirítóssal.
Jó étvágyat!
forrás: pinchmysalt.com