Grillezett Cukkini Feta sajttal, Vinegrette szósszal

Grillezett Cukkini Feta sajttal, Vinegrette szósszal

Nyár közepén nekilódul a cukkini. Tavasszal, jól előkészített fészkekbe vetem a magot, na még egyet, na egy utolsót…Eredmény: cukkini dömping. Esszük főzve, sütve, grillezve, zsengén salátába, de még így is be tudunk sokallni belőle. Kidobni persze sajnáljuk, ezért újabb és újabb ihletésű receptek felkutatása a feladat. Íme, a legutolsó, ez is finom volt.

Hozzávalók:

4-6 cukkini (nem túl nagy, kb 20-25 cm hosszúak)

1 evőkanál Dijoni mustár (mással nem olyan finom)

¼ evőkanál barnacukor

1 ½ evőkanál almaecet

2 evőkanál friss aprított kapor

1 dl extra szűz olíva olaj

1 kisebb salotta, vagy lila hagyma

feketebors, ha lehet frissen őrölve

100 g feta sajt, morzsolva

Elkészítése: (Jó, ha van egy öntöttvas grillrácsos serpenyőnk, ha nincs anélkül is megy.)

  • Melegítsd elő a grillserpenyőt, vagy gyújts be faszénágyat a grillezőben.
  • Egy közepes tálban keverd össze a mustárt, az ecetet és az apróra vágott kaprot. Lassan keverd bele az olíva olajt, verd fel, hogy a mustár, az olaj és az ecet finom krémet alkosson. Sózd, borsozd. (Ezt a krémet nevezem én Vinegrette szósznak, és ezt teszem a nyers salátára is, nagyon finom!) Keverd bele a hagymaszeleteket, tedd félre.
  • Vágd félbe a cukkinikat, ha túl öreg, vagy zavaró a magos része, egy kanállal kapard ki. Öntsd rá a vinegrette szószt, és keverd jól össze, hogy mindenhová jusson a szószból.
  • Terítsd ki a cukkinikat a grillező felületen, közepes hőmérsékleten grillezd pár percig mindkét oldalán, mindaddig, amíg a cukkini majdnem puha, mert akkor finom, ha egy kicsit még ellenáll a fogunknak, „al dente”.
  • Tedd tányérra, és öntsd rá a maradék vinegrette szószt, szórd meg morzsolt feta sajttal és tálald melegében, pl. fokhagymás, vajas pirítóssal.

Jó étvágyat!

forrás: pinchmysalt.com