Gulai Ayam - Indonéz csirkecurry

Gulai Ayam - Indonéz csirkecurry

Szinte egész életemben csirkét ettem vasárnaponként. A csirkehúsleves és a csirkepaprikás, egyszer ez egyszer az, a rántott csirkét nem szeretem, mert párszor olyat kaptam, aminek a közepe még véres volt. Egyszer csak elkezdtem készíteni a vasárnapi csirkét más nemzetek konyhái szerint. Ebből aztán sport lett, ugrálva kontinensről kontinensre, mindig meglepetésszerűen, másszerűen, izgalmasan. Nálunk ez egyfajta utazásnak számít, érdeklődve várja a picike család: ma, hová "utazunk"? Ma Indonéziába látogatunk a csirkepaprikás témában. 

Hozzávalók:

4 egész csirkecomb, felezve alsó-felső darabra

2 teáskanál koriander, egész

1 teáskanál római kömény, egész

1 teáskanál édeskömény, egész

1/2 teáskanál szerecsendió, őrölt

1 teáskanál kurkuma, őrölt

3 db szegfűszeg, egész

5-6 db kardamom, egész

1 teáskanál chili pehely

4 gerezd fokhagyma

1 hagyma, negyedelve

3-4 cm hosszú friss gyömbér, hámozva, szeletelve

3 evőkanál földimogyoró olaj

5-6 db kaffir lime levél

2 rúd egész fahéj

1 rúd citromnád, pucolva, kloffolva

400 ml kókusztej

Elkészítés:

  • Távolítsd el a csikehúsról a bőrt. A combokról legegyszerűbben úgy távolítod el a bőrt, ha egy konyhai bárddal lecsapod a comb térdfelöli részét, és lehúzod a bőrt.
  • Egy száraz serpenyőbe, közepes hőfokon, pirítsd meg a koriandert, a római köményt, az édesköményt, a szegfűszeget, a chili pelyhet, a kardamomot és a fahéjat, kb. 2-3 percig. Ne égesd oda, ha érzed a tömény fűszerillatokat felszabadulni, akkor már kész.
  • Dobd  a pirított fúszereket (a fahéjat kivéve), az őrölt szerecsendiót, az őrölt kurkumát egy turmixgépbe, és daráld a hozzávalókat egy darabig. Nem lesz egyenletesen porítva, de nem is kell. Add hozzá a kesudiót, a fokhagymát, a hagymát, a gyömbért és 2 evőkanál vizet, turmixold, amíg egy kásaszerű pépet nem kapsz.
  • Hevíts fel olajat egy nagyobbacska serpenyőben, vagy vastagaljú lábasban, közepes hőfokra. Öntsd bele a pépet, add hozzá a kaffir lime leveleket (citromlevél is megteszi), a fahéjat, a citromnádat (van aki citromfűnek nevezi, szerintem ez az elnevezés megtévesztő), és kevergetve főzd, amíg a nyers szaga elmúlik, kb. 5 percet.
  • Dobd bele a csirkedarabokat, és kevergetve sütögesd 4-5 percig, nem kell barnítani, csak egy kicsit kiszárítani, kérgesíteni.
  • Öntsd hozzá a kókusztej felét, és annyi vizet, hogy háromnegyed részt ellepje a csirkehúst. Főzd, néha-néha megkeverve, 30 percig. Ellenőrizd egy hústűvel, hogy megfőtt-e a hús.
  • Öntsd hozzá a maradék kókusztejet is, sózd. Főzd tovább 2-3 percig, fedő nélkül, hadd sűrüsödjön a szósz, omlósodjon a hús.
  • Vedd le a tűzről, hagy állni fedő alatt 15 percig, had olvadjanak össze az ízek. A citromnád, a fahéj és a kaffir lime levél maradékokat távolítsd el belőle.
  • Rizzsel, fött krumplival, vagy főtt tésztával tálald.

Jó étvágyat!

forrás: Saveur