A finom vietnámi csirke fogásokban az édes ízek a halszósszal adják jellegzetes, hamisítatlan vietnámi jellegüket. Ebben a receptben a karamell szószt ne próbáld helyettesíteni mézzel, kész karamell szószokkal, mert az eredmény nem lesz eléggé jó. Különben is, az ázsiai wok ételeket gyorsan elkészítheted, marad idő a szósszal foglalkozni.
Hozzávalók:
Gyömbéres Csirke:
2 evőkanál növényi olaj
1 kisebb hagyma aprítva
2-3 gerezd fokhagyma, szeletelve
1 teáskanál chili pehely
3 evőkanál friss gyömbér, vékonyra szeletelve
1 kg csontnélküli csirkedarabok, kockázva
4 evőkanál vietnámi karamell szósz
0,5 dl csirkehús leves, szűrt
2 evőkanál halszósz
kukorica keményítő, ha szükséges
3-4 szál újhagyma, 2-3 cm darabokra vágva
Karamell szósz:
1 dl forró víz
2 dl cukor
0,5 dl víz
Elkészítés:
- Kezdjük azzal, hogy minden hozzávalót összeaprítunk, kis tálakba porciózva.
- Tedd fel a rizst főni, hogy egyszerre legyen kész a csirkével. A csirkét 30 perc alatt tudod elkészíteni, ehhez mérd a rizsfőzést.
- Hevíts magas hőfokra olajat a Wokban vagy a serpenyőben, forgasd körbe, mindenhová follyon az olajból.
- Dobd bele a hagymát, a fokhagymát, a chilit és a gyömbért, és süsd rövid ideig. Vigyázz gyorsan megégnek, ha kell emeld le a tűzről, az a cél hogy az aromát engedjék ki. Dobd bele a csirkedarabokat, woklapáttal forgasd, és dodb, rázd. Vedd le a hőfokot, és süsd kevergetve 5 percig.
- Add hozzá a karamell szószt, a szűrt csirkehús levest, a halszószt. Csökkentsd a hőt, és hagy rotyogni ebben a lében 20-30 percig, mindaddig, amíg a leve besűrűsödik, és ragad a csirkehúsra. Ha 30 perc után sem elég sűrű a szósz, keverj egy teáskanálnyi kukorica keményítőt egy- kanál vízbe, keverd simára és add hozzá a még forrásban lévő szószhoz állandó keverés mellett.
- Ha az állaga megfelelő, vedd le a tűzről, keverd bele az újhagyma darabokat, és tálald a főtt rizs ágyon.
A vietnámi Karamell szósz elkészítése:
- Forralj vizet egy forralóban, kb 1 dl lesz szükséged később. Készíts elő egy tálat hideg vízzel és jégkockákkal.
- Egy lábasban keverd az összes cukrot 0,5 dl vízzel össze, kevergetve forrald fel. Ha felforrt, ne keverd tovább a hátralévő főzés alatt! Állítsd az órát 10 percre és nézd a folyamatot. Amikor kezd barnulni, légy készen, a következő percekben egyre barnább lesz, és ha már nagyon barna, tedd a lábast a hideg vízbe, majd tedd vissza a tűzre. Ha a színe megfelelő, keverd meg egy fakanállal, és óvatosan öntsd bele a forróvizet, de vigyázz, fröcsögni fog és nagyon forró! Kevergesd, és hűtsd le szobahőmérsékletre.
- Egy befőttes üvegben tárold a maradék karamellszószt.
Jó étvágyat!
forrás: www.afamilyfeast.com