Gyoza Lazac (japán ravioli, derelye) Wasabi szósszal

Gyoza Lazac (japán ravioli, derelye) Wasabi szósszal

Egy jó nevű japán étteremben ezt rendelném, ha nem éppen sushi-t kérnék. Na de ne álmodozzak, inkább el kell készíteni. Ma nemcsak a főételt mutatom meg, hanem a készen kapható Gyoza lapok helyett, az elkészítését is. Van aki inkább kínai ételekre asszociál, amikor ezeket a kis batyukat meglátja, és igaza is van, rengeteg féle kínai változata ismert, de most maradjunk a japán variációnál. A Gyoza lapok készítése kicsit melós, de megéri, mert többet kell belőle készíteni és a maradékot meg le lehet fagyasztani későbbi alkalmakra.

Hozzávalók:

Gyoza lapok készítéshez:

250 g finomliszt, só, víz

Lazac Gyoza:

kerek Gyoza lapok

200-250 g lazac

1 köteg friss újhagyma

1 evőkanál frissen reszelt gyömbér

vagy 1 teáskanál őrölt gyömbér

só és bors

1 dl kókuszolaj

fekete szezámmag a tálaláshoz

Wasabi szósz:

150 g Kewpie majonéz

egy maréknyi korianderzöldje, vagy petrezselyemzöldje

1 nagy gerezd fokhagyma, aprítva

1 evőkanál friss gyömbér, reszelve

3 teáskanál őrölt wasabi por

3 evőkanál lime lé, vagy citromlé

½ evőkanál cukor

 

Elkészítés:

A Gyoza készítési módja: kb 40 db batyutésztára elegendő

  • 250 g finomlisztet önts egy keverőtálba, 1 csipetnyi sóval.
  • Önts hozzá apránként 1 dl forró vizet, kevergetve, amíg a liszt felveszi a vizet. Gyúrd össze, ha kell, adj hozzá vizet, hogy az állaga formálható, de viszonylag kemény legyen.
  • Hagyd pihenni a tálban, letakarva, kb 1 órát.
  • Gyúródeszkán formálj a tésztából egy rudat, úgy 8 cm átmérőjűre, majd szeletelj belőle karikákat, ha helyes az arány, akkor kb 40 darabot kell kapnod. Ezt egyszerűen úgy csinálhatod, hogy először félbevágod a rudat, majd negyedekre, végül nyolcadokra, és csak ez után szeletelsz mindegyikből 5 db korongot. lisztezd őket, hogy ne ragadjanak össze.
  •  Nyújtófával nyújtsd ki őket, majd egy nagyobb pogácsaszaggatóval vágj belőlük kerek lapokat.

A Gyoza Lazac wasabi szósszal receptje:

  • Vágd apró darabokra a lazacot, és tedd egy tálba. Vágd apróra az újhagymát, a zöldjéből is jócskán, és add hozzá a lazachoz a gyömbérrel, a citromlével, sóval, és a borssal együtt. Keverd jól össze az egészet, törd össze egy kicsit a lazacdarabokat, krémes állagúra.
  • Készíts elő egy csésze vizet, tégy egy púpos kávéskanálnyi lazac krémet a Gyoza lap közepére, vizezd be az ujjad és nedvesítsd a Gyoza lap szélét körbe, hajtsd össze úgy, hogy a szélétől formálj kicsi fodrokat a tésztába. Kis gyakorlattal szép kis Gyoza batyuk lesznek.
  • Ha úgy döntöttél hogy gőzölöd a Gyozákat, akkor bambusz gőzölőben gőzöld őket készre, ha olajban szeretnéd kisütni, akkor hevíts fel kókusz olajat egy serpenyőben/wokban és helyezd a batyukat a fenekükkel lefelé az olajba. Sisteregnie kell, ha jó a hőfok, és amikor aranybarna az alja, ez kb 2 perc, akkor önts fél dl vizet a serpenyőbe, és tégy rá fedőt. Vigyázz, fröcsögni fog! Óvatosan! Hagyd gőzölődni a batyukat úgy 2 percig.
  • Melegen tálald a szósszal együtt, aprított metélőhagymával, és fekete szezámmaggal szórva.

A wasabi szósz elkészítése:

  • Minden hozzávalót önts bele egy mixergépbe/robotgépbe és addig nyomd a gombot, míg egészen egyenletes, folyékony állagú nem lesz. Korrigáld a sózást borsozást, használatig tedd a hűtőbe, mert hidegen lesz a legfinomabb.

Jó étvágyat!

forrás: BettyCrocker.com és Hiroko Shimbo