Habanero Cancun Chili

Habanero Cancun Chili

A név az jelenti, hogy "Havannából", a spanyolok nevezték el így, amikor rátaláltak az Új-Világban, a Cancun-t pedig Mexikó keleti partján fekvő várostól kapta. Éretlenül zöld, éretten narancssárga színű. Latin nevét, a 'Capsicum Chinense'-t tévedésből kapta, amikor egy 18. századi taxonomikus Kínát gondolta származási helynek. Megfelelő helyen és  gondoskodással évekig terem, viszont nem szabad állandóan vizes, nedves közegben tartani a gyökérzetét, mert a termés íze kesernyés lesz. Akkor kell öntözni, amikor már majdnem kiszáradt a földje.

Pár évvel ezelőtt ez volt a világ legerősebb chili fajtája (Guinness 1999), a maga 200-300.000 Scoville értékével, de azóta a minden évben rekordokat döntögető nemesítők kinemesítenek a Scoville skálán milliós értékeket képviselő, igazán csípős fajtákat (Carolina Reaper a jelenlegi császár).

Felhasználása: a Habanero csípőssége gyümölcsös, kissé citrusos, virágos aromáju, amiért annyira kedvelt a csípős szószok és ételek alapanyagaként.